CZECH FROST se bude bránit pokutě 1,1 milionu korun

Firma CZECH FROST se bude bránit pokutě 1,1 milionu korun, kterou dostala od Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), u soudu. Podala správní žalobu. ČTK to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. O odkladný účinek žaloby firma nežádala.

Společnost je podezřelá, že se účastnila kartelu mrazírenských firem při přebírání, skladování a ochraňování zboží. Když ji úřad vyšetřoval, neposkytla mu všechny obchodní záznamy, které vyžadoval.

Letos v únoru do firmy přijela neohlášená inspekce antimonopolního úřadu. Chtěla prověřit i obchodní záznamy nacházející se v počítači jednatele společnosti. Firma to ale odmítla a dokumenty nezpřístupnila ani po upozornění, že může být potrestána pořádkovou pokutou.

"Neumožněním nahlížet do obchodních záznamů nacházejících se v počítači jednatele došlo k nevratnému znemožnění jejich efektivního prověření a bylo zabráněno potenciálnímu získání důležitých důkazů protisoutěžního jednání," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže jsou zaměstnanci antimonopolního úřadu při šetření oprávněni vstupovat do obchodních prostor soutěžitelů. Mohou mimo jiné nahlížet do obchodních záznamů a dělat si jejich kopie.

Neohlášená šetření v sídlech firem dělá ÚOHS pravidelně především u kartelových případů. Stejně postupoval u zatím největšího kartelu stavebních firem, za který padla pokuta přes dvě miliardy korun. Není ale zatím pravomocná.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info