Jablek na jihu Čech je více než loni, jsou ale menší

Úroda jablek na jihu Čech bude letos asi o deset procent vyšší než loni. Majitelé sadů sklidí 10.000 tun jablek, ale utrží méně než v předchozích letech. Letošní jablka jsou menší, než je norma, kterou požadují velkoobchody pro volný konzumní prodej. Za všechno mohou letošní extrémní sucha, jablka jsou tak vhodná pouze pro průmyslové zpracování, nejčastěji moštování. Dnes to řekl Petr Leber, tajemník Unie ovocnářů jižních a západních Čech.

„Loni jsme vypěstovali téměř 9000 tun jablek. Letos to bude okolo 10.000 tun. Přesná čísla bude vědět ke konci roku po celkovém naskladnění," uvedl Leber. Co se velikosti týká, byla nejhorší situace s ranými odrůdami jablek, jako je například Julie. Pozdější druhy jablek, jako je například Idared, Golden Delicius či Jonagold, byly velikostně lepší. Jablka v průměru větší než sedm centimetrů se mohou jednotlivě prodávat. Plody větší než 5,5 centimetru se dávají do dvoukilových balení. Menší míří do moštáren. Letos se výkupní ceny v moštárnách pohybovaly mezi třemi a čtyřmi korunami za kilogram. Do velkoobchodů se jablka prodávala za deset až 15 korun.

„Loni jsme 75 procent mohli prodávat do velkoobchodů. Letos je to 60 procent. Zbytek se musí použít pro průmyslové zpracování. Cena těchto jablek je výrazně nižší. Tím klesnou i naše tržby," řekl Jaroslav Muška, ředitel firmy Zemcheba Chelčice, největšího pěstitele jablek na jihu Čech. Zemcheba má 100 hektarů jabloňových sadů. „Kdyby v srpnu přišla voda, tak jsme mohli být mnohem více spokojení," uvedl Muška. Firma předpokládala sklizeň 2800 tun, reálně sklidila o zhruba 500 tun méně.

Situace na jihu Čech odpovídá celorepublikovému trendu. Podle posledního odhadu k začátku září by ovocnáři z celé České republiky měli letos sklidit 140.660 tun jablek, v roce 2014 to bylo 130.902 tun. Ve srovnání s pětiletým průměrem by sklizeň jablek měla vzrůst o 27 procent. Unie ovocnářů jižních a západních Čech eviduje zhruba 35 aktivních majitelů jablečných sadů. Ti se starají o 1000 hektarů sa­dů.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info