Produkty dotovaného programu Mléko do škol nejsou vhodné pro děti, zjistila Skutečně zdravá škola

Skutečně zdravá škola zjišťovala, zda ochucené varianty výrobků dotovaného programu Mléko do škol vyhovují doporučením Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pro školní svačiny.

Zjistila, že ochucené výrobky zařazené v tomto programu vysoce překračují SZÚ doporučený obsah cukrů, a smetanové krémy překračují rovněž obsah tuků. Přitom jde o potraviny, které jsou zvláštní legislativou přímo doporučené pro prodej ve školách. Společnosti, které tyto produkty vyrábějí a distribuují, by chtěly zachovat dodávání těchto potravin do škol i přes novou vyhlášku, která omezí prodej nezdravých potravin ve školách.

„Pro hodnocení výrobků jsme použili doporučení Státního zdravotního ústavu zveřejněné v dokumentu Zdravá školní svačina (http://www.khspce.cz/wp-content/uploads/Zdrava-Skolni-Svacina-1.pdf). Podle tohoto doporučení má mít svačina mladších školáků (6 až 10 let) obsah energie přibližně 1000 kJ (960 až 1185 kJ). Maximálně 10 % energie by mělo pocházet z nasycených mastných kyselin, 30 až 35 % z tuků celkem a maximálně 10 % energie z přidaných cukrů," vysvětluje metodiku analýzy MUDr. Hana Krejčí, odborná garantka Skutečně zdravé školy.

Z tabulky hodnocených výrobků (viz dole) je patrné, že všechny zmíněné ochucené výrobky vysoce překračují obsah cukrů, a smetanové krémy překračují rovněž obsah tuků (červená čísla). To ale není všechno. Minimálně k zamyšlení je i složení některých výrobků v programu Mléko do škol. Některá „ovocná" mléka neobsahují ovoce vůbec či jen stopové množství, barva je doháněna karmínem, výrobky obsahují zahušťovadla a stabilizátory.

Co ze zmíněných produktů tedy dělá svačinky vhodné pro školáky a proč jsou dotované?  Vždyť školy, pokud mají bufet nebo školní jídelnu, by mohly vyrábět zdravé mléčné svačiny samy na místě: jogurty s rozmixovaným ovocem, tvarohové pomazánky... To všechno by bylo čerstvé, nikoliv trvanlivé, jako jsou produkty projektu Mléko do škol. Navíc by školy mohly přímo spolupracovat s místními mlékárnami místo s prostředníky v podobě firem, které dodávají produkty od několika velkovýrobců.

Společnosti dodávající do škol výrobky v rámci projektu Mléko do škol usilují, aby bylo umožněno je prodávat i nadále, i přes změnu zákona (§ 32 školského zákona), v jejímž rámci by měly být produkty s tímto složením nejspíše zakázané.

„Na začátku byla dobrá myšlenka – podpora mléčných svačinek pro školáky. Výsledkem je realizace programu, který nemá se zdravou výživou pro děti nic společného, a naopak přispívá k nárůstu dětské nadváhy a obezity," dodává MUDr. Hana Krejčí ze Skutečně zdravé školy. 

Přehled výrobků a jejich obsah cukru najdete zde

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info