Výsevní dny radí, jak plánovat práci na zahradě a na poli v roce 2016

Šumperk (23. 11. 2015) - Oblíbený kalendář konstelací pro zahrádkáře a zemědělce, Výsevní dny podle Marie Thunové®2016, již vyšel.

Kdybyste však i vy další chtěli vědět, kdy sít, roubovat, krátit a sklízet - či co dělat třeba v příštím listopadu, aby vaše počínání bylo v souladu s kosmickými rytmy a mělo co nejlepší efekt, nebo které dny jsou příznivé pro odchov včelích matek nebo likvidaci slimáků, jsou Výsevní dny tím nejlepším rádcem.

„Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že moderní zemědělství s nejmodernějšími technologiemi dokáže přírodu obejít, ekologičtí zemědělci vědí, že ,mocnou čarodějku‘ nelze podceňovat a je nutné s přírodními vlivy  počítat. Kosmické rytmy či vlivy fáze měsíce mohou u někoho budit úsměv na tváři, avšak ten pohasíná, když si pěstitel marně láme hlavu, proč za zdánlivě stejných podmínek přichází odlišné výsledky,“ říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Kalendář je návodem, jak nejefektivněji pracovat na zahradě či na poli, uvádí příznivé dny pro včelaře a naleznete zde mnohá další doporučení a rady. Výsevní dny sestavili a vypracovali Matthias K. Thun a Christina Schmidt-Rüdtová, přeložil Radomil Hradil. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vydává Výsevní dny podvaadvacáté. První kalendář vyšel v českém překladu již pro rok 1995. V Německu však vychází tato příručka již přes 50 let. 

K dispozici je také publikace Výsevní dny SPECIÁL - Výběr toho nejzajímavějšího z Výsevních dnů Marie Thunové 1986 až 2013. Rozdělení rostlin, pěstování zeleniny, zpracování půdy, komposty, zelené hnojení, pěstování jahod, získávání osiva.

Kalendář pro rok 2016 i Speciál lze objednat na  pro-bio@pro-bio.cz nebo telefonicky -  583 216 609, je k dispozici na centrále Svazu PRO-BIO, Nemocniční 53, vchod B, Šumperk.

Poznámky:

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců(dále jen Svaz PRO-BIO) je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje také poradce, školy, spotřebitele a přátele ekologického zemědělství. Hlavním posláním Svazu PRO-BIO je prosazovat v ČR ekologické zemědělství jak v intenzivních, tak extenzivních produkčních oblastech. Důležitou součástí činnosti je propagace biopotravin, vždy s ohledem na zájmy ekologických zemědělců. Svaz PRO-BIO spolupracuje s Ministerstvem zemědělství ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR a také s významnými zahraničními svazy i výzkumnými ústavy a je členem mezinárodní asociace IFOAM EU. Svaz PRO-BIO je občanské sdružení (nestátní nezisková organizace). PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 606 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku. 

Komentáře poskytne Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, 725 571 027, pro-bio@pro-bio.cz). Kontakt pro media: Sylva Horáková (tel.: 604115762, pro.bio.pr@email.cz )

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková                                                      

Tisk

Výsevní dny podle Marie Thunové®2016
Výsevní dny podle Marie Thunové®2016
 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info