Minifestival: Ekologické zemědělství v obrazech, slovech a chutích

Už tuto sobotu 28. listopadu 2015 proběhne ve Zlíně druhý ročník Minifestivalu nazvaného Ekologické zemědělství v obrazech, slovech a chutích.

Koná se v Alternativě- kulturním institutu od 13,00 do 20,00 hodin. Účastníky čeká celá řada zajímavých prezentací ekozemědělců i výrobců biopotravin, bohaté ochutnávky, prezentace produktů ze soutěže Česká biopotravina a také dva unikátní dokumentární filmy z festivalu Life Sciences Film Festival (www.lsff.cz), který již pátým rokem probíhá na České zemědělské univerzitě v Praze.

Na minifestivalu se bude prezentovat hned několik ekozemědělců a zpracovatelů: Levandulový statek a kavárna z Bezděkova a Zábřehu, Víno z Horňácka, Ekosady Marden a nová zpracovna ovoce Veselý grunt z Janové, Sušírna Sv. Františka z Vlachovic, Ekofarma Lípa u Zlína, Farma Kudlov, Biozelenina Velehrad a Moštárna Hostětín.  

V rámci ochutnávek pak svoji produkci představí ještě řada dalších firem: například PRO-BIO obchodní společnost s r.o. ze Starého Města pod Sněžníkem, Ekosady Komňa, Nonnetit s.r.o., Řeznictví U Kusáků z Ostrožské Nové Vsi, Pekárna Kvásek z Kunovic, Horňácká farma s.r.o. z Hrubé Vrbky, Josef Košař z Lukova a další. Část těchto firem produkuje přímo biopotraviny, někteří používají zatím při zpracování pouze suroviny v bio kvalitě. Zástupci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců představí i soutěž Česká biopotravina. Účastníci budou moci poznat a ochutnat ve Zlíně celou škálu výrobků z ekologické produkce – výrobky ze zeleniny a ovoce, ale také z masa, pečivo, výrobky z obilovin i mléčné výrobky, nápoje - dokonce i bio víno nebo pálenky z bio ovoce. Pro ochutnávky bude připraveno i několik pokrmů z biopotravin.

V rámci Ozvěn festivalu LSFF bude hned v úvodu minifestivalu promítnut například německý snímek „Farmář, který slyší trávu růst“ režiséra Bertrama Verhaaga a v podvečer pak zcela nový australský film „Polyfaces“ o americkém farmáři Joelu Salatinovi. Tento snímek byl premiérově uveden v říjnu 2015 na festivalu LSFF v Praze. Získal Cenu ministra zemědělství a byl vybrán mezi přibližně 130 dokumentů z celého světa, které se ucházejí o nominaci na Oskara. Režie Lisa Heenan a Isaebella Doherty.

Podrobné  informace o uvedených filmech najdete na stránkách festivalu LSFF.

Akce je pořádána mj. i v souvislosti s výročím 20. let od založení Informačního střediska pro rozvoj Moravských Kopanic, o.p.s. - neziskové organizace, která se už od roku 1995 věnuje osvětě, vzdělávání i poradenství v ekologickém zemědělství a udržitelnému regionálnímu rozvoji. Více informací na www.iskopanice.cz. Svoji 15ti-letou existenci připomene ve Zlíně i Moštárna Hostětín.  

Tisk

EZ_v_obrazech
EZ_v_obrazech
 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info