Expert: Zamezte dovozu plodin, jež si dokážeme vypěstovat sami

Hostem pořadu Vaše téma je zemědělský poradce František Havlát. Moderátorka Michaela Šmídová se ptala hlavně na problémy venkova, zemědělství a letošní sucho i časté povodně.

Moderátorka Michaela Šmídová si tentokrát do pořadu Vaše téma pozvala zemědělského poradce Františka Havláta. Hovořila s ním o problémech, které v současnosti sužují český venkov.

"Po revoluci jsme měli všichni pocit, že se poměry na venkově vrátí někam dokonce 40. let," uvedl Havlát. "Že se budou podporovat rodinné firmy a zruší se velká zemědělská centra," pokračoval.

"Místo toho jsme otevřeli své dveře dokořán a řekli: Všichni sem vozte, co chcete," pojmenoval zemědělec hlavní problém. "A teď bychom chtěli ty dveře zavřít, protože stačí, když se dováží to, co nemůžeme vypěstovat u nás."

Problém vidí František Havlát i v tom, jak jsou české výrobky zpracovávány. "Uvedu příklad se dřevem. Teď to funguje tak, že vytěžíme dřevo u nás, ale odveze se zpracovat jinam a přes další dvě země se zas dostane k nám, a proto za něj platíme o mnoho víc," řekl zemědělský poradce. Veškerá výroba by podle něj měla probíhat u nás.

Problém venkova vidí hlavně v nedostatku pracovních příležitostí, což podle něj souvisí s malou podporou státu. "Malí a začínající zemědělci se v současné době neuživí a kvůli nezaměstnanosti odchází z venkova. Kdyby je někdo podporoval nebo jsme přepracovali systém výroby, zůstanou," věří Havlát.

"Půda je to nejcennější, co máme, to byla zásada už za první republiky. Od 90. let ale platí, že cenná je jen ta půda, která se prodá zahraničnímu investorovi. To je už od základu špatný přístup," dodává František Havlát.

celý rozhovor naleznete zde: http://tn.nova.cz/clanek/jake-jsou-problemy-venkova-a-jak-je-resit-ptejte-se-experta.html

TN.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info