Pesticidů na polích ubývá, ale nijak závratně

Život bez pesticidů. Tak o tom si zatím můžeme nechat jenom zdát, jak ukazují poslední zprávy ministerstev zemědělství a životního prostředí. Každopádně dnes se celosvětově slaví Den bez pesticidů jako připomínka na havárii továrny na výrobu pesticidů v indickém Bhópálu přesně před jedenatřiceti lety. Tehdy během tří dnů zemřelo osm tisíc lidí a do dnešního dne 25 tisíc. Celkem katastrofa ovlivnila život půl milionu lidí.

Používání pesticidů rozhodně ani dnes není bez rizika. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že tyto látky mají ročně na svědomí život asi 250 tisíc lidí, přičemž 99 procent z nich pochází z rozvojových zemí.

Na ochranu rostlin se na celém světě používá přibližně 1350 druhů pesticidů, přičemž laboratoře v České republice jich jsou schopny analyzovat asi jen 600. „V Evropě je 338 druhů pesticidů ve 49 procentech ovoce, zeleniny a obilovin. Existují i epidemiologické studie, které poukazují například na velmi nebezpečné organofosfáty zejména s ohledem na těhotenství," uvedl nedávno v Senátu Karel Mencl, zástupce primáře oddělení klinické mikrobiologie Pardubické krajské nemocnice. Podotkl, že rizika pro lidské zdraví mohou představovat i potraviny, které obsahují více druhů pesticidů najednou.

Evropská směrnice

Pod tíhou těchto čísel už před šesti letyEvropská unie přijala směrnice pro dosažení udržitelného užívání těchto látek. Třeba Francie šla ještě dál a zakázala do roku 2020 používání pesticidů na veřejných prostranstvích. O dva roky později pak nebudou smět neprofesionální uživatelé tyto látky ani držet. Spotřeba pesticidů ale klesá i v České republice, což ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dal před časem do souvislosti s opatřeními, která měla za cíl používání těchto látek omezit. Mimo jiné i se spuštěním internetového portálu, kde si mohou zemědělci najít informace, jakým šetrnějším přípravkem používaný pesticid nahradit. Další omezení používání pesticidů pak mají přinést změny v zákonech.

Předseda Asociace pro bezpečné potraviny David Palán se ale nad těmito změnami v legislativě pozastavuje. Sice směrnice Evropské unie byly do zákona o rostlinolékařské péči zapracovány bezchybně, podezření v něm ale vzbuzují navazující vyhlášky. „Zdá se, že ministerstvo zemědělství i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zájem o snižování pesticidů či nahrazování chemických prostředků jinými neškodlivými látkami ve skutečnosti neprosazují," míní Palán, podle něhož byla kontrola zásad Integrované ochrany rostlin na počátku nastavena benevolentně.

Na základě evropské směrnice musejí od roku 2014 zemědělci v případech, kdy to lze, nahradit chemické postřiky na ochranu proti škůdcům jinou metodu. Například vinaři proti takovým škůdcům nasazují dravé roztoče nebo slunéčka. Aby si na to zvykli, měli k tomu pětileté přípravné období. „České ministerstvo zemědělství od samého počátku zpochybňuje závaznost evropské směrnice z roku 2009, třebaže její závaznost potvrdily i právní stanoviska renomovaných právníků. Zvláštní pozornost ministerští úředníci věnují zpochybňování povinnosti nahrazovat chemické látky biologickými," tvrdí Palán.

Nicméně zpráva o stavu životního prostředí za loňský rok je mírně optimistická. Podle ní spotřeba chemických přípravků na ochranu rostlin klesla o devět procent. „Zemědělci by samozřejmě mohli používání pesticidů výrazně snížit, je třeba si však uvědomit, že se to může promítnout do výnosů a ekonomiky, což by se mohlo projevit růstem cen potravin," uvedl v internetové diskusi Deníku Jurečka.

Změnu k lepšímu by měla přinést chystaná novela o rostlinolékařské péči. To ale podle senátora Petra Šilara (KDU-ČSL) samo o sobě bezpečnější potraviny v našem jídelníčku nezajistí. „Pokud nechceme mít při konzumaci obavy o své zdraví, předně o tom musíme dát vědět. Pak už stačí, aby si spotřebitelé vybírali v prodejnách a obchodních řetězcích potraviny, které s chemickými postřiky do styku nepřišly. Zákazníci mohou sami jednoduše rozhodnout, aby se používání prokazatelně škodlivých chemických přípravků na polích, sadech a zahrádkách stalo minulostí," řekl senátor. Na druhou stranu si uvědomuje, že půjde ještě o dlouhou cestu.

VILÉM JANOUŠ, RICHARD MOUCHA

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info