Češi loni omezili spotřebu nealka, vypili ho nejméně od roku 2002

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka se dá postřehnout, že se lidé nebojí pít vodu z kohoutků. "Spousta lidí je používá, nemá obavy, že jsou to vody závadné," řekl na dnešním tiskové konferenci Hrbek, podle kterého je ale vidět jasný vzestup nákupu vody ve srovnání například se 70. lety.

V roce 1970 vypili Češi 50 l minerálních vod a nealkoholických nápojů na hlavu, o několik let později se ale již spotřeba zdvojnásobila.

Dlouhodobě roste spotřeba čajů, i když v posledních letech stagnovala na 0,21 kg na obyvatele. Zato se meziročně o pětinu na 2,24 kilogramu zvýšila spotřeba zrnkové kávy.

Spotřeba piva stagnovala na 147 litrech na obyvatele, o litr se meziročně zvýšil objem vypitých alkoholických nápojů na 173,3 litru.

Každý Čech loni snědl 759 kilogramů potravin. Na maxima loni vystoupila spotřeba rýže (5,8 kilogramu na obyvatele), luštěnin, jedlých olejů, špenátu a čokolády. Spotřeba masa se meziročně zvýšila o 1,1 kilogramu na 75,9 kilogramu na obyvatele. Králičího a telecího masa se jedlo méně. Češi také mírně více konzumovali mléko a mléčné výrobky, bez másla jich snědli 236,5 kg oproti předloňským 234,1 kg.

Češi stále jedí hodně brambory. Zatímco v zahraničí jsou podle Hrbka označovány za zeleninu, v ČR jsou spíše "poživatinou". Loni jich Češi snědli přes 70 kg na osobu.

ČSÚ disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948. Podle Hrbka lze vidět rozdíly mezi spotřebou v jednotlivých dekádách. V 50. letech se podle něj nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta pak byla typická zelenina. V 70. a 80. letech pak podle něj byla éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být rozmanitější.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info