Souhrn událostí uplynulého dne – 7. 12. 2015

Čechům začíná chutnat šnečí maso, farma ho zpracovala stovky kg

Několik stovek kilogramů hlemýždího masa letos zpracovala šnečí farma Barkona Snails, která zhruba rok funguje na kraji Olomouce. Poptávka po hlemýždích delikatesách se v Česku postupně zvyšuje, přičemž výrazný nárůst objednávek majitelé šnečí farmy evidují v předvánočním období.

Jak dlouho si budeme dopřávat banány? Světem se šíří nová panamská nemoc

Hlavní exportní odrůda banánů, určená především pro západní trhy, se potýká s velmi silným přirozeným nepřítelem. Zmutovaný kmen houby, která způsobuje tzv. „panamskou nemoc“, se vydal ze svého rodiště na další kontinent, a řešení situace je zatím v nedohlednu.

Dovozy datlí a fíků se zvyšují

Dovozy zahraničního ovoce, jako jsou ananasy, fíky nebo datle, stoupají. Loni se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýšily o 13 procent na 373,5 milionu korun. Za letošních deset měsíců se do ČR dovezlo zboží za 264,3 milionu korun. Kromě již tradičních předvánočních plodů se stále více prodává například avokádo, kterého se jenom letos dovezlo za 126,9 milionu korun.

Cukroví na zakázku je stále populárnější. Hygienici před ním však varují

Češi si dobroty na svátky stále častěji nechávají vyrábět na objednávku. Zájem o vánoční cukroví na zakázku stoupá každým rokem a letos cukráři-amatéři, kteří pečou v období před Vánocemi na zakázku, sledují až dvojnásobný nárůst poptávky. Podle hygieniků ovšem není taková výroba cukroví přípustná.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info