Dolany měly nejvyšší úrodu jablek za posledních pět let

Dolany (Náchodsko) 8. prosince (ČTK) - Jeden z největších pěstitelů jablek v zemi, Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, letos sklidil přibližně 7000 tun jablek, což znamenalo nejvyšší úrodu za posledních pět let. Meziročně byla sklizeň vyšší o 17 procent. Družstvo věří, že prodejem letošní úrody vyrovná téměř šestimilionovou ztrátu, kterou utrpělo z prodeje loňské sklizně. ČTK to řekl vedoucí dolanských ovocnářů Jiří Fišer.

Dobré zpeněžení úrody podle něj naznačují letošní ceny, které se po loňském propadu způsobeném embargem na vývoz do Ruska vrátily na úroveň před dvěma až třemi lety. Farmářská cena jablek se nyní podle dat Státního zemědělského intervenčního fondu pohybuje podle odrůdy a kvality přibližně od deseti do 13 korun, zatímco loni byla asi o tři koruny nižší.

Úrodu v Dolanech nijak zásadně neovlivnilo letošní extrémní sucho a teplo, protože podnik má většinu výsadeb pod kapkovou závlahou. \"U mladých výsadeb se závlahou jsme dosáhli výnosu 50 tun z hektaru, zatímco starší sady bez závlahy měly výnos kolem 20 tun. Průměr byl solidních 35 tun z hektaru,\" uvedl Fišer. Sadům se letos vyhnulo i větší poškození kroupami, nepostihly je ani jarní mrazy. Teplo a slunce jablkům dodaly vyšší obsah cukru.

Družstvo letos nákladem deseti milionů korun vysázelo 18,5 hektarů jabloňových sadů, naopak přes 25 hektarů vykácelo. Nové sady disponují kapkovou závlahou a dostanou i protikroupové sítě. Nové sady by měly podle Fišera dávat zhruba dvojnásobně vyšší úrodu než staré, takže celková produkce družstva by se přes menší plochu sadů měla stále pohybovat na úrovni 7000 tun jablek.

Celkem má družstvo 270 hektarů sadů, z nichž asi 200 hektarů tvoří jablka. Ze zbytku připadá 33 hektarů na višně, 30 hektarů na hrušky, na několika hektarech podnik pěstuje švestky a broskve. Pod kapkovou závlahou je asi 180 hektarů. V ovocnářství družstva pracuje kolem 70 stálých zaměstnanců.

V celé ČR by sklizeň jablek měla podle posledních odhadů činit přes 140.000 tun, v porovnání s pětiletým průměrem by měla vzrůst asi o čtvrtinu. Ovocnářská unie ČR dříve uvedla, že kvůli suchu a z toho plynoucí malé velikosti plodů letos výrazně vzroste podíl ovoce na průmyslové zpracování, za které farmáři proti konzumnímu sortimentu dostanou jen čtvrtinovou cenu. Ucelená republiková čísla letošní sklizně jablek i ostatního ovoce budou k dispozici v lednu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info