Národní soutěž vín poprvé vyhrálo červené

Šampionem Národní soutěže vín ČR 2016 bylo dnes ve Valticích na Břeclavsku vyhlášeno poprvé červené víno. Vyhrál Merlot 2012 výběr z hroznů, barrique od firmy CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice, a.s. Hrozny pocházejí z mikulovské vinařské podoblasti, z obce Brod nad Dyjí, viniční tratě Brodské stráně.

V soutěži bylo letos 1423 moravských a českých vín od 215 vinařů. Porota dnes nejlepší víno vybírala z 200 finalistů, kteří vzešli z jednotlivých vinařských regionů.

"Vítězný Merlot je víno s nádhernou tmavě granátovou barvou. Díky ležení na barrique sudech jsou ve vůni cítit tóny vanilky, tmavého ovoce, dřeva a lehce i kávy. V chuti je víno harmonické, plné s výraznou tříslovinou," popsal šampiona enolog soutěže Marek Babisz.

První vítězství červeného vína v soutěži přichází několik týdnů poté, co Vinařský fond poprvé spustil samostatnou kampaň na domácí červená vína. Moravští vinaři se stále častěji prosazují na velkých mezinárodních soutěžích v zahraničí, většinou ale jen s bílými víny, ta červená do soutěží v zahraničí často nehlásí.

Podle ředitele vítězné firmy CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice Marka Šťastného se ale na Moravě dají udělat světová červená vína. Merlot, který dnes vyhrál, se v minulosti v ČR příliš nepěstoval, pro místní podmínky se ale hodí. "Co jsem přišel na firmu, pracujeme s technologií výroby červených vín používáním různých typů sudů. Valtice byly vždy známé dobrými červenými víny," řekl ČTK Šťastný.

Vítězné víno až do letoška zrálo v sudech, ročník 2012 byl podle Šťastného vydařený, ještě lepší zřejmě bude ten letošní. Léto bylo horké a suché, přitom zdravotní stav hroznů byl při sklizni vynikající. Vítězná firma spolu s dalšími vinařstvími, která spadají do skupiny, hospodaří na 600 hektarech vinic.

Nejlepší stovka vín ze Salonu vín bude celoročně přístupná k degustaci ve sklepech valtického zámku. Kompletní složení Salonu vín oznámí organizátoři v lednu. Slavnostní vyhlášení a otevření nového ročníku degustační expozice se uskuteční 29. ledna 2016.

"Letos jsme v Salonu vín přivítali opět o více než 20 procent návštěvníků více než v předchozím roce a předpokládáme, že i v roce 2016 počet návštěvníků, kteří absolvovali některý z degustačních programů v expozici Salonu vín, překoná 20.000," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Zatím posledním šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2015 se stalo Rulandské bílé Ego75, výběr z hroznů 2013 Zámeckého vinařství Bzenec. Stejné vinařství vyhrálo i loni a předloni. V soutěži pro rok 2015 bylo 1646 moravských a českých vín.

Soutěž od příštího roku čekají novinky. Expozice bude otevřená o měsíc dříve, než bylo obvyklé. V dalším ročníku budou udělovány stříbrné medaile vínům, která postoupila do druhého kola soutěže a obdržela minimálně 83 bodů. Další novinkou bude divoká karta, která umožní vinaři, jenž získal alespoň jednu nominaci z oblastních kol, přihlásit do prvního kola soutěže ještě jedno víno ze své produkce.

Novinky chystá Svaz vinařů i pro ocenění Vinařství roku. Vyhlášení bylo v minulosti na konci zimy v Praze, přesouvá se ale na 2. června do brněnského klubu Sono. Akce se propojí se Špilberk food festivalem, který začne o den později.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info