Česko si klade v odpadech malé cíle. Bude ho to bolet

Česká republika si v recyklaci odpadů klade nízké cíle, což se jí v budoucnosti může vymstít. V současné době se totiž projednávají návrhy Evropské komise, které stanovují podíl zrecyklovaného odpadu v letech 2025 a 2030 na 60, respektive 65 procent.

„Česká republika si dala cíl do roku 2020 zrecyklovat 35 až 38 procent veškerého komunálního odpadu. To je málo, protože o pět let později budeme muset dosáhnout 60 procent, to je skoro dvojnásobek," nastínil možné budoucí potíže odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček. Problémy budou spočívat v tom, že pokud Česko stanovených cílů nedosáhne, nebude moci čerpat peníze z evropských fondů, bude muset zaplatit vysokou jednorázovou pokutu a pak ještě tisíc eur (27 tisíc korun) za každý den, kdy cíle nejsou plněny.

S nastavenými českými limity počítají krajské plány odpadového hospodářství, přičemž jednotlivé kraje nyní státem stanovené cíle více méně splňují. Navíc každý z nich místo vyšší recyklace odpadů počítá s jednou nebo i více spalovnami, v nichž by se zbylé odpady pálily. „Je to úplně nesmyslné. Kraje by nyní měly využít peníze z Operačního programu Životní prostředí pro zvýšení cílů na recyklaci. Na spalovny jim Evropská unie peníze nedá," míní legislativní expert organizace Zelený kruh Daniel Vondrouš.

Recyklace obalů

Česká republika si přitom v některých oblastech odpadového hospodářství nevede špatně. Patří k evropské špičce v recyklaci obalů a v řadě druhů překračuje navrhované evropské limity pro rok 2025 už nyní a u recyklace papíru překračuje dokonce evropské cíle pro rok 2030. Celková míra recyklace obalových odpadů loni dosahovala 73 procent a byla šestá nejvyšší v Evropské unii a druhá nejvyšší v recyklaci plastů. Za sebou zanechala takové státy, jako jsou například Rakousko, Dánsko, Finsko a další.

V celé Evropské unii se ročně vytvoří 2,5 miliardy tun odpadu, přičemž na obaly připadá 80 milionů tun. Jeden obyvatel České republiky pak ročně vygeneruje 96 kilogramů obalových odpadů. Jen pro srovnání: v Německu je to 212 a v Rakousku 150 kilogramů.Podle Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) je Česká republika v recyklaci těchto obalů oproti sousedním státům i velmi efektivní. Jednu českou domácnost totiž přijde zhruba na pět eur ročně (135 korun). Německá domácnost pak nese náklady 12 eur (324 korun) a Rakouská dokonce 19 eur (513 korun).

„Nicméně srovnání nákladů či měr recyklace je při porovnávání efektivnosti systémů v jednotlivých zemích nedostatečné. Jednotlivé systémy se liší nejen z hlediska konkurence autorizovaných obalových společností, ale také v celkové organizaci sběru a recyklace. Výsledky také mohou být značně ovlivněny geografickými a legislativními podmínkami v jednotlivých zemích," mírnil přílišné nadšení analytik CETA Jonáš Rais.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

TABULKA: JAK ČEŠI TŘÍDÍ OBALY
 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info