Pivovar Zubr letos uvařil o pětinu více vánočního speciálu

Přerovský Pivovar Zubr letos kvůli rostoucí poptávce zvýšil o pětinu výstav čtrnáctistupňového zimního speciálu Zubr Maxxim, kterým zásobuje restaurace a prodejny. Speciální vánoční piva do své nabídky opět zařadily také jeho sesterské pivovary Holba a Litovel, jejichž vedení si rostoucí oblibu pivních speciálů rovněž pochvalují.

Ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček ČTK řekl, že zatímco loni bylo v Přerově uvařeno 1000 hektolitrů speciálního vánočního piva Zubr Maxxim, tak letos se jeho produkce zvýšila na 1200 hektolitrů. "Rostoucí zájem o Maxxima je potvrzením trendu, že konzumenti stále častěji zkouší speciální piva, která zpestřují pivní nabídku," uvedl Pluháček. Sváteční Maxxim, který až 90 dní dozrával v ležáckých tancích, je nejoblíbenějším pivním speciálem přerovského pivovaru.

Pivovar Litovel v předvánočním období uvedl na trh pivní speciál ALE, který je k dostání ve vybraných restauracích a barech. Původem anglický typ svrchně kvašeného piva je podle sládka litovelského pivovaru Petra Kosteleckého pokračováním tradice z 18. a 19. století, kdy byl tento druh piv běžně rozšířen po celé Moravě.

"V Litovli jsme se rozhodli navázat na vzácný um místních sládků a v roce 2012 jsme připravili vlastní ALE, který udržuje slavnou tradici a současně následuje moderní trendy," řekl ČTK Kostelecký. Nový pivní speciál ALE se v roce 2012 setkal s velkým úspěchem. Pivovar ho proto letos zařadil do vánoční nabídky, jejímž pilířem bylo v předchozích letech sváteční pivo Gustav.

Pozadu s vánočními speciály nezůstal ani Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku. "Nabízíme oblíbený Šerák Speciál 13,51 v novém dárkovém balení s osmi lahvemi. V obchodech je součástí vánoční nabídky a nechybí ani v restauracích," řekla ČTK mluvčí pivovaru Hana Matulová. Pivovar Holba letos společně s vánočním speciálem distribuuje také nové pivní džbánky. "Kromě sympatického tvaru nabízí možnost dát si půllitr nebo třetinku, což konzumenti vítají," podotkla Matulová.

Pivovary se při výrobě vánočních piv řídí speciálními recepturami. "Pro výrobu ALE se používají tři druhy speciálních chmelů, jejichž kombinace dává pivu svěžest a kořenitost citrusů. Dále pak tři druhy tuzemských ječných a karamelových sladů, které zaručují plnou chuť," uvedl Kostelecký.

Závěr roku na pivním trhu je každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější a dražší piva, která před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů. Jde o ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší.

Pivovary Zubr, Litovel a Holba patří do skupiny středomoravských pivovarů PMS. Jejich roční výstav je do jednoho milionu hektolitrů piva. Závody prodávají svá piva především na Moravě a ve východních Čechách.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info