Chovatelé dojných krav a prasnic dostanou navíc 604 milionů korun

Tisková zpráva – Vláda dnes schválila návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky na poskytnutí mimořádné podpory pro zemědělce, kteří podnikají v živočišné výrobě. Dostanou 604 milionů korun, z poloviny hrazených z rozpočtu EU a z poloviny z finančních rezerv Ministerstva zemědělství. Podpora je určená chovatelům dojných krav a prasnic. Je to kompenzace za ztráty způsobené celoevropskou krizí v mléčném sektoru a nízkými výkupními cenami vepřového masa.

„Mléčná krize zasáhla celou Evropu. V rámci možností se snažíme dělat vše, co pomůže našim zemědělcům a chovatelům. Evropská komise připravila mimořádné opatření pro chovatele dojnic a prasnic ve výši přibližně 420 milionů eur. Česká republika dostane v přepočtu více než 300 milionů korun, z našeho rozpočtu přidáme stejnou částku, takže mezi chovatele rozdělíme asi 604 milionů korun,“ uvedl Marian Jurečka.

Podle předběžných odhadů a při maximálním využití a zájmu o podporu budou orientační sazby 1 676 korun na prasnici, základní sazba 1 172 korun na dojnici a zvýhodněná sazba pro menší chovy 1 407 korun. Požádat o podporu může chovatel alespoň tří krav na mléko anebo nejméně tří prasnic.

Nízké výkupní ceny mléka a vepřového masa vyvolalo především zrušení mléčných kvót a ruské embargo na dovoz těchto komodit. Negativně situaci ovlivnila i nadměrná nabídka na světovém trhu. Právě proto Evropská komise rozhodla o poskytnutí kompenzací nejvíce postiženým odvětvím. U českých chovatelů krav na mléko dosáhly ztráty na tržbách v první polovině roku 2015 přibližně 1, 5 miliardy korun, chovatelé prasnic přišli o 1,3 miliardy.

Peníze bude vyplácet platební agentura Ministerstva, Státní zemědělský intervenční fond. Podporu dostanou zemědělci nejpozději do 30. června 2016, předpokládá se však vyplacení rychlejší, nejpozději do 30. dubna 2016.

Hynek Jordán

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info