Levnější potraviny i elektro. Slovákům se nákupy v ČR, Maďarsku i Polsku vyplatí

Slovákům se vyplatí jezdit na nákupy do okolních zemí visegrádské čtyřky (V4) včetně Česka, kde jsou ceny zboží často nižší než v zemi pod Tatrami. Vyplývá to z nejnovější analýzy bankovního domu UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Slováci nakoupí v Česku podle banky v průměru o čtyři až osm procent levněji než ve vlasti. Z potravin má ČR nižší ceny zejména pečiva, mléčných výrobků, jakož i ovoce a zeleniny. Asi osm procent mohou slovenští spotřebitelé ušetřit při nákupech domácích spotřebičů a elektroniky v Česku a podobnou úsporu dosáhnou u oděvů. Naopak, například obuv po zdražení v letošním roce je v ČR již prý dražší než na Slovenku. Výhodnost nákupů v Česku podle banky ale mírně snížila silnější koruna, která posílila oproti loňsku vůči euru, jež Slovensko zavedlo na začátku roku 2009.

Vůbec nejvýhodnější z okolních zemí V4 je pro Slováky podle analýzy nakupování v Polsku, kde jsou spotřebitelské ceny v průměru o pětinu nižší než na Slovensku. Výrazně levnější má Polsko ceny potravin, asi desetinu mohou slovenští spotřebitelé ušetřit při nákupu elektroniky. Právě Polsko pro Slováky za poslední rok nejvýrazněji zlevnilo, k čemuž přispělo i oslabení polského zlotého.

Mírně slabší forint zase zvýhodnil nákupy také v Maďarsku, kde se Slovákům vyplatí nakupovat hlavně oděvy, obuv a domácí spotřebiče.

Mnoho Slováků zejména po propuknutí globální ekonomické krize začalo pravidelně jezdit na nákupy do sousedních zemí, jejichž měny vůči euru tehdy oslabily.

Na začátku příštího roku by ceny vybraných potravin na Slovensku měly klesnout. Slovenský parlament v letošním roce schválil snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na chléb, máslo, mléko a na vybrané druhy masa a ryb na deset procent ze současných 20 procent. Pokud obchodníci promítnou tuto změnu do cen, zmiňované produkty zlevní o více než osm procent. Slovensko v současnosti zdaňuje potraviny vyšší sazbou DPH než jeho sousedé ČR, Maďarsko, Polsko a Rakousko.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info