Velké společnosti se připojují k Fairtrade a nadaci Gold Standard v boji proti změně klimatu

Některé z největších evropských firem se jako první zavázaly ke koupi inovativních Faitrade uhlíkových kreditů, které byly představeny během pařížských jednání OSN o změně klimatu.  

Mezi celou řadu společností, které se připojily k Faitrade a této nové iniciativě na podporu farmářů a ohrožených zemědělských komunit v jejich boji proti změně klimatu, patří logistická společnost Deutsche Post DHL Group a mezinárodní síť obchodů Marks & Spencer. Mezi dalšími, kdo se zavázali k projektu připojit, najdeme také dodavatele obnovitelných energií a dvě přední pražírny kávy.

Hana Chorváthová, ředitelka Fairtrade Česko a Slovensko, k tomu uvedla: „Fairtrade uhlíkové kredity (Fairtrade Carbon Credits), vycházející z klimatického standardu Fairtrade (Fairtrade Climate Standard), vznikly ve spolupráci s nadací Gold Standard, mezinárodně uznávanou organizací specializující se na oblast klimatické bezpečnosti a udržitelného rozvoje. Tento nástroj umožňuje ohroženým komunitám v zemích globálního Jihu snižovat emise a zároveň lépe čelit dopadům klimatických změn. Minimální cena zajišťuje, že budou pokryty vstupní náklady a za každý prodaný kredit získají pěstitelé navíc sociální příplatek, kterýu mohou investovat do přizpůsobení svých farem a komunit dopadům klimatických změn. Firmám pak Faitrade uhlíkové kredity mohou pomoci převzít odpovědnost za veškeré nevyhnutelné emise ve chvíli, kdy již udělali vše pro to, aby minimalizovaly svou uhlíkovou stopu.“ 

“Spotřebitelé i akcionáři po společnostech stále více požadují, aby snižovaly svou uhlíkovou stopu a kompenzovaly své nevyhnutelné emise,” řekl výkonný ředitel Fairtrade International Martin Hill. “Drobní farmáři a zemědělští dělníci kromě toho patří mezi ty, na něž mají klimatické změny nejhorší dopad, přestože právě oni se na jejich vzniku podíleli nejméně. Extrémní podnebné podmínky, stále se šířící onemocnění rostlin, jako je kávová rez, a snižující se výnosy, představují pouze část problémů, s nimiž se musí potýkat.”

“To, že se přední mezinárodní společnosti jako Deutsche Post DHL Group nebo Marks & Spencer zavázaly ke spolupráci hned od samého počátku, ukazuje, že po Fairtrade uhlíkových kreditech je skutečná poptávka,” uvedl Hill.

“Tento nový projekt poskytuje firmám další záruku, že jejich investice do klimatické bezpečnosti podpoří přímo ty, kdo to nejvíce potřebují, a zároveň jim umožní podílet se na vedlejších důsledcích udržitelného rozvoje – od lepšího zdraví po zvyšování příjmů místních – což může znamenat zásadní přeměnu ohrožených komunit,“ říká Marion Verles, výkonná ředitelka nadace Gold Standard. 

“Klimatický standard Fairtrade dává družstvům, jako je naše, možnost vypořádat se s dopady klimatických změn,” říká Dessalegn Jena, výkonný ředitel Unie pěstitelů kávy v regionu Oromia, jedné z prvních organizací, které se připojily k pilotnímu projektu Fairtrade klimatického standardu za podpory fondu FairClimateFund. “Pokud bude změna klimatu postupovat stejným tempem jako doposud, pěstování kávy v Etiopii se ocitne ve vážných problémech. Díky prodeji Fairtrade uhlíkových kreditů se ale farmáři budou moci na tyto změny připravit a zvýšit vůči nim svou odolnost.”

Deutsche Post DHL Group použije klimatický standard Fairtrade ve svém vlastním projektu v Lesothu. Ve spolupráci se svým partnerem atmosfair tato logistická společnost dodala úsporné pece do místních komunit, čímž snížila úroveň jejich emisí a postarala se o zlepšení zdraví a životní úrovně obyvatel. „Podněcování ochrany klimatu je naším přednostním zájmem už celé roky: už před deseti lety jsme zavedli klimaticky neutrální služby včetně sociální podpory. Bylo tedy pro nás zcela samozřejmé, že se připojíme také k certifikaci Fairtrade. Nový klimatický standard Fairtrade klade důraz na skutečnost, že záleží na tom, co kupujeme, a usnadňuje našim zákazníkům i nám samotným přispívat k budování lepší planety,“ říká Katharina Tomoff, vedoucí programu GoGreen Deutsche Post DHL Group.

Společnost Marks & Spencer se zavazuje nakoupit Fairtrade uhlíkové kredity, z nichž se zaplatí nové ekologické, úsporné pece pro pěstitele kávy M&S v Etiopii. Carmel McQuaid, vedoucí udržitelného podnikání Marks & Spencer, řekl: “Toto je program, který firmám i komunitám přinese skutečný prospěch. Má velký význam jak pro M&S, protože nám pomůže dodržet naše závazky uhlíkové neutrality, tak i pro naše dodavatele, protože všechny kredity budou uplatněny u našich dodavatelů v Etiopii, a nakonec i pro komunity, kterým zajistí bezpečnější, ekologičtější a zdravější způsob přípravy jídla. Proto investujeme do Fairtrade uhlíkových kreditů a jsme pyšní na to, že v tomto ohledu patříme mezi první partnery Fairtrade.”

Zdroj: tisková zpráva Faitrade Česko a Slovensko 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info