Souhrn událostí uplynulých dní – 18. – 20. 12. 2015

Rybářství Hulín začalo distribuovat kapry pro vánoční trh

Rybářství Hulín začalo dnes ze svých sádek v Chropyni distribuovat kapry i jiné ryby určené na vánoční trh. První nákladní vůz opustil sádky ráno, největší nápor bude 20., 21. a 22. prosince, řekl ČTK správce sádek Otakar Pavlíček. Ryby putují do obchodů a do supermarketů, v sádkách ale nakupují i drobní odběratelé.

Čeští ovocnáři likvidují sady. Ničí je levná konkurence ze zahraničí

Z mapy Česka hromadně mizí ovocné sady. Ovocnáři tak reagují na ruské embargo a následně vyvolaný dumping ze strany levných evropských producentů. Podle údajů Potravinářské komory České republiky letos ubylo více sadů než v předchozích letech: meziročně zmizelo 1 700 hektarů, tedy téměř deset procent.

Stát možná dostane možnost zakázat evropsky povolené GMO

Stát bude moci zakázat pěstování geneticky modifikované plodiny, která je povolená v Evropské unii. Navrhuje to ministerstvo životního prostředí v novele zákona, kterou projedná v pondělí vláda. Tuto možnost členským státům dala evropská směrnice schválená v březnu, Česká republika by ji ale zatím kvůli chybějící legislativě nemohla využít.

Povinnost uchovávat sudové víno při 18 °C stát zavádět nebude

Z novely vinařského zákona, kterou v pondělí projedná vláda, zmizí povinnost uchovávat sudové víno v teplotě do 18 stupňů Celsia. ČTK to dnes řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Návrh rozporoval vládní odbor kompatibility s evropským právem. Stát chce novelou omezit prodeje falšovaného vína.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info