Česko žaluje Brusel. Spor je o věk mladých začínajících zemědělců

Jak moc staří mohou být mladí začínající zemědělci? Česko říká maximálně 40 let, Brusel 50 a chce vrátit dotační peníze. Spor o 16 milionů korun mezi českým ministerstvem zemědělství a Evropskou komisí bude řešit Evropský soudní dvůr.

Ministerstvo zemědělství stanovilo, že kdo chce získat dotaci pro mladé začínající zemědělce, musí být ve věku od 18 do 40 let. Pak může dostat příspěvek na technologie a stavby.

Toho využil i Vladimír Pešta ze Statku Peštík. Za dotaci zde zrekonstruovali sklad seníku a slámy a přístřešek pro nástroje. Později využil dalšího programu, protože přebíral farmu po svém otci. Se získáním peněz potíže neměl, věkovou hranici splňoval v obou případech.

„Samozřejmě, snažíme se využívat každé příležitosti, protože dneska  zemědělství investice potřebuje. Když nám někdo peníze položí do cesty, tak je škoda je překročit,“ říká Pešta. Dodává, že na své farmě denně vyprodukuje i 1800 litru mléka. Pokud můžou, dotace zde využívají. Obešli by se ale i bez nich.

S dotací začít v 50 letech a s dotací skončit v 55? Nelogické, tvrdí ministr

Evropská komise zkontrolovala, jak je její dotační program pro mladé začínající zemědělce v Česku využíván.  A došla k názoru, že ministerstvo zemědělství špatně nastavilo horní hranice pro poskytnutí dotace. Podle komise to mělo být 50 let. Proto chce po ministerstvu, aby vrátilo 16 milionů korun. 

To si však za svým názorem stojí a hranici 40 let hodlá hájit i u soudu. 

„Nám to přišlo celé nelogické. Mohla nastat situace, že mladý zemědělec, který bude mít 50 let, si podá žádost a dostane finanční prostředky, aby mohl začít. A za pět let může zase využít jiného dotačního titulu – na ukončení zemědělské činnosti, pro zemědělce nad 55 let věku,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), proč byl stanoven limit 40 let věku. 

Názor ministerstva zastává i vláda, která žalobu na Evropskou komisi podpořila.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info