Hygienici budou nadále kontrolovat restaurace, rozhodla vláda

Vláda dnes schválila novelu zákona o potravinách, která vymezuje, kdy se smí potravina označit za českou. Zároveň zamítla převod kompetencí od hygieniků pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), řekl mluvčí předkládajícího ministerstva zemědělství Hynek Jordán. V rámci novely byla schválená i evropská tabáková směrnice.

 

Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Hygienikům měly zůstat kontroly potravin ve školách a v nemocnicích, SZPI měla kontrolovat otevřené provozy jako jsou restaurace nebo kavárny. Proti se ostře stavělo ministerstvo zdravotnictví, lékaři i zdravotnické odbory. "Kdyby změna prošla, tak by to reálně znamenalo ohrožení veřejného zdraví. Nemohli bychom ve většině stravovacích zařízení vykonávat část dozoru, který nyní provádíme, a to zejména posouzení zdravotní způsobilosti zaměstnanců. V restauracích bychom si mohli všímat tak možná pracovních podmínek, kontrolovat pitnou vodu či jestli se tam kouří," řekl dříve hlavní hygienik Vladimír Valenta. Nakonec vláda odhlasovala, že kompetence hygienikům zůstanou.

Značení českých potravin

Novela dále výrobcům zakazuje označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

"V zákoně o potravinách jsme měnili paragrafy tam, kde bylo dosavadní znění pro veřejnost nepřesné a nedávalo jí tolik informací, které o potravinách chtěla mít. To jsme změnili, takže jsme například sjednotili způsob informování o původu nebalených potravin v případech, kdy to je to povinné," dodal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj tak nyní bude tato informace u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového a drůbežího masa.

Ministerstvo zemědělství podle Jordána také novelou umožnilo, aby výrobci a prodejci mohli charitativním organizacím zdarma dávat jídlo, které je stále bezpečné. Mělo by jít například o potraviny s deformovaným obalem nebo o nezkažené jídlo s prošlou dobou trvanlivosti.

Zákaz prodeje cigaret s příchutí

Poslední velkou změnou je převedení evropské tabákové směrnice do českých zákonů. Na cigaretových krabičkách by tak varování před škodlivostí kouření mělo zabírat minimálně 65 procent obalu. Novela navíc zakáže i prodej jakýchkoliv cigaret s příchutí, kromě mentolu.

Výrobci cigaret upozorňují, že na přijetí novely parlamentem není v ČR příliš času. "Cesta k tomu, než z výrobní linky sjedou krabičky podle nových požadavků, trvá přibližně šest měsíců, a tedy do 20. května budoucího roku, od kdy je směrnice EU účinná, už moc času nezbývá," uvedla mluvčí JT International Danica Siváková. Podle ní v případě pozdního schválení hrozí výpadky v zásobování.

Zavedení většího varování před škodlivostí kouření by mělo podle důvodové zprávy snížit počet kuřáků v Česku o dvě procenta a počet kuřáků snažících se o odvyknutí by se měl zvýšit o čtyři procenta. Pokud by ČR normu nepřijala, hrozily by jí sankce.Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/hygienici-budou-nadale-kontrolovat-restaurace-rozhodla-vlada-20151221.html

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/hygienici-budou-nadale-kontrolovat-restaurace-rozhodla-vlada-20151221.html

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info