Letošní listopad byl podle vědců z USA nejteplejším od roku 1880

Letošní listopad byl podle amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány (NOAA) nejteplejším jedenáctým měsícem roku od počátku měření v roce 1880. Průměrná teplota povrchu pevniny a oceánů byla o 0,97 stupně Celsia vyšší než průměr 20. století, který byl 12,9 stupně. Listopad byl v pořadí už sedmý měsíc v řadě, který překonal globální rekord pro daný měsíc.

 

„Jednoznačným viníkem je jev El Niňo, které je v plné síle a velmi intenzivní. Snese srovnání s podobným rokem 1998. Oproti tomu roku jsou však nyní globální teploty o hodně vyšší, protože se klima celkově otepluje. Současné překonávání rekordů každým měsícem skončí s tím, jak současné El Niňo brzy zeslábne. Až se však za pár let objeví další, budou teploty zřejmě ještě vyšší," sdělil meteorolog Martin Štros ze společnosti Meteocentrum.cz.

Rekordně teplý byl také celý podzim. Průměrná teplota od září do konce listopadu byla o 0,96 stupně Celsia vyšší než průměr za 20. století, který byl 14 stupňů Celsia. Byl tak překonán loňský rekordní rok, který se od průměru odchýlil o 0,21 stupně Celsia.

Prvních 11 měsíců roku bylo také nejteplejších v dosavadní historii měření. Průměrná teplota 20. století, jejíž hodnota je 14 stupňů Celsia, byla letos překonána o 0,87 stupně Celsia. Loňská rekordní odchylka činila 0,14 stupně Celsia.Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/letosni-listopad-byl-podle-vedcu-z-usa-nejteplejsim-od-roku-1880-20151221.html

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.denik.cz/z_domova/letosni-listopad-byl-podle-vedcu-z-usa-nejteplejsim-od-roku-1880-20151221.html

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info