Počet prodejních míst kaprů se meziročně zvýšil o 362

Počet předvánočních prodejních míst, kde se prodávají kapři, se letos meziročně zvýšil o více než 360 a veterinářům se zaregistrovalo téměř 2600 prodejců. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytla Státní veterinární správa (SVS). Ceny kaprů by měly být letos podobné jako loni, mezi 80 a 90 korunami za kilogram.

Prodejci musí minimálně sedm dní před zahájením prodejů nahlásit, kde a kdy chtějí prodávat. Letos se mohli poprvé registrovat po internetu na stránkách SVS. Prodejní místa přitom musí být vybavená tak, aby odpovídala zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na pohodu ryb. V kádích musí být stále čerstvá protékající voda a nádrže nesmí být přeplněné.

Prodejci podle SVS musí zabíjet, kuchat a porcovat ryby na čistitelné a dezinfikovatelné pracovní desce. Před usmrcením musí být kapr omráčený úderem tupého předmětu na temeno, poté se musí okamžitě vykrvit přetnutím žáber, případně míchy a cév těsně za hlavou. "Na základě dlouhodobých výsledků kontrol lze konstatovat, že kultura i hygienická úroveň prodeje se z dlouhodobého hlediska zlepšuje a většina pochybení bývá spíše administrativního rázu," uvedl již dříve mluvčí správy Petr Pejchal, podle něhož se pokuty za většinu prohřešků pohybují do 10.000 korun.

Ceny kaprů by měly být letos podobné jako loni, mezi 80 a 90 korunami za kilogram. Kapři s chráněným označením původu, například Pohořeličtí, budou stát o několik korun za kilogram více. Zhruba o deset korun za kilogram si lidé připlatí i za kapry, které prodejcům dodala Jihočeská univerzita. Jde o takzvané omega3kapry. Ti mají díky speciální výživě v mase zvýšený obsah omega 3 mastných kyselin, které pomáhají k prevenci a léčbě civilizačních nemocí.

Počet registrovaných prodejních míst:

RokPočet registrovaných prodejních míst
20122230
20132507
20142196
20152558

Zdroj: SVS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info