Víno? Ke kubovi Vlašák, k polévce zkuste Veltlín

Nejenom cinkání zvonečku, ale i cinkání skleniček s vínem patří k typickým zvukům, které doprovázejí pohodu Štědrého večera.Kterou odrůdu však zvolit k jednotlivým chodům slavnostního menu? Podle Davida Krále, letošního vítěze soutěže Sommelier roku, je variant párování vína s nejčastějšími štědrovečerními pokrmy vícero. Pokud začneme rovnou rybí polévkou, tu vhodně doplňují odrůdy Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský.

K jídlům obecně se hodí vína spíše sušší s pěknou kyselinkou, která podpoří trávení. V potaz přitom musíme brát nejenom barvu masa (obligátní poučka k bílému bíle a k červenému červené neplatí automaticky), ale i celkovou úpravu masa, omáčku či přílohu, pokud je výraznější.

„Staročeského kubu bych zkombinoval s Ryzlinkem vlašským nebo Sauvignonem, hrachovou polévku opět se Sauvignonem nebo v případě krémové varianty se Chardonnay," popisuje devětadvacetiletý sommelier z Plzně, který dnes pracuje pro společnost Bohemia Sekt.

U hlavního chodu, tedy většinou ryby, platí zmiňovaný ohled na přílohu. „Ke smaženému kaprovi se hodí Ryzlink rýnský či Rulandské bílé, pokud však bude s bramborovým salátem, zvolil bych plnější Rulandské bílé a Chardonnay," popisuje Král. V případě čím dál populárnějšího lososa je vhodnější nechat si doporučit sušší růžové víno s pěknou kyselinkou, případně i klaret (bílé víno vyráběné z modrých hroznů).

Pokud jde o cukroví, k němu nejlépe pasují vína polosuchá či sladší sekty. 

Autor: Jan Klička

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info