Speciální vánoční piva přispívají k úspěchu malých pivovarů

Mnohé minipivovary s úspěchem vaří na Vánoce i jiné svátky speciální druhy piva. Netradičními recepturami a chutěmi se snaží konkurovat velkým společnostem. Například malý pivovar ve Vojkovicích přišel s extra silným Štědrokem.

Minipivovar ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku funguje asi deset let a speciálního vánočního piva produkuje ročně asi sto hektolitrů, což je zhruba deset procent celé roční výroby. Odebírají ho restaurace, lidé si ho také kupují domů.

Štědrok má 11 procent alkoholu

„Naši zákazníci vědí, že naše vánoční pivo je trochu jiné, silnější a hutnější, proto ho chtějí i na štědrovečerní stůl,“ řekl sládek vojkovického minipivovaru Mojmír Velký. Tradiční vánoční světlou třináctku, kterou minipivovar vaří od svého vzniku, doplnil ještě silnějším Štědrokem.

„Je to velice silné polotmavé pivo, které má asi jedenáct procent alkoholu. Je tím pádem trochu zrádné. Je to takový náš vánoční bonbónek,“ uvedl sládek Velký. Vánoční pivo začíná vařit asi dva měsíce před Vánocemi a v nabídce bývá asi do poloviny ledna.

Například v zámeckém minipivovaru Pikard v Ostravě-Zábřehu se vaří kolem Vánoc kaštanový speciál. „Vybrali jsme kaštan, protože jeho chuť i vůně připomínají Vánoce,“ vysvětloval manažer minipivovaru a člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka.

Vánoční speciál se vyplácí

Zařadit do nabídky netradiční pivo se podle něho vyplácí. „Lidé jsou ochotni za vánoční speciál zaplatit více peněz. Souvisí to s jakousi předvánoční euforií. Obchodně je to rozhodně zajímavé,“ potvrdil Koudelka. Především rozmanitost piv zákazníky do malých pivovarů táhne. Produkce pivovarských gigantů je totiž víceméně ustálená a na experimenty opatrná.

„Malé pivovary jsou trendem v Americe, Evropě, Anglii i třeba ve Švédsku, kde vedle sebe dobře fungují pivovary velké i ty malé s velkou škálou druhů,“ dodal Koudelka. Koncentrace minipivovarů je v Moravskoslezském kraji po Praze největší v celém Česku. Jen za poslední dva roky tam vzniklo čtrnáct nových. Produkce minipivovarů stále stoupá. V roce 2014 to bylo meziročně o třicet procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info