Speciální vánoční piva přispívají k úspěchu malých pivovarů
29.12.2015 | ČT 24
Mnohé minipivovary s úspěchem vaří na Vánoce i jiné svátky speciální druhy piva. Netradičními recepturami a chutěmi se snaží konkurovat velkým společnostem. Například malý pivovar ve Vojkovicích přišel s extra silným Štědrokem.
Minipivovar ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku funguje asi deset let a speciálního vánočního piva produkuje ročně asi sto hektolitrů, což je zhruba deset procent celé roční výroby. Odebírají ho restaurace, lidé si ho také kupují domů.
Štědrok má 11 procent alkoholu„Naši zákazníci vědí, že naše vánoční pivo je trochu jiné, silnější a hutnější, proto ho chtějí i na štědrovečerní stůl,“ řekl sládek vojkovického minipivovaru Mojmír Velký. Tradiční vánoční světlou třináctku, kterou minipivovar vaří od svého vzniku, doplnil ještě silnějším Štědrokem.
„Je to velice silné polotmavé pivo, které má asi jedenáct procent alkoholu. Je tím pádem trochu zrádné. Je to takový náš vánoční bonbónek,“ uvedl sládek Velký. Vánoční pivo začíná vařit asi dva měsíce před Vánocemi a v nabídce bývá asi do poloviny ledna.
Například v zámeckém minipivovaru Pikard v Ostravě-Zábřehu se vaří kolem Vánoc kaštanový speciál. „Vybrali jsme kaštan, protože jeho chuť i vůně připomínají Vánoce,“ vysvětloval manažer minipivovaru a člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka.
Vánoční speciál se vyplácíZařadit do nabídky netradiční pivo se podle něho vyplácí. „Lidé jsou ochotni za vánoční speciál zaplatit více peněz. Souvisí to s jakousi předvánoční euforií. Obchodně je to rozhodně zajímavé,“ potvrdil Koudelka. Především rozmanitost piv zákazníky do malých pivovarů táhne. Produkce pivovarských gigantů je totiž víceméně ustálená a na experimenty opatrná.
„Malé pivovary jsou trendem v Americe, Evropě, Anglii i třeba ve Švédsku, kde vedle sebe dobře fungují pivovary velké i ty malé s velkou škálou druhů,“ dodal Koudelka. Koncentrace minipivovarů je v Moravskoslezském kraji po Praze největší v celém Česku. Jen za poslední dva roky tam vzniklo čtrnáct nových. Produkce minipivovarů stále stoupá. V roce 2014 to bylo meziročně o třicet procent.
Další články v kategorii
- Nové ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže v ČR s pořadovým číslem 23 (19.03.2024)
- Metodika: Při přestavbě našich lesů můžeme využít i přirozené obnovy smrku ztepilého (19.03.2024)
- Teploty na jižní Moravě klesly pod nulu, meruňky plně kvetou, mráz je ohrožuje (19.03.2024)
- Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu (19.03.2024)
- Slovensko se pře, zda je medvědů příliš. Zvířata táhne k lidem potrava (19.03.2024)
- Fotopasti odhalily rozdíly v aktivitě zvířat před lockdownem a v jeho průběhu (19.03.2024)
- Protestní jízdy zemědělců ve středu povedou Olomoucí, Prostějovem a Přerovem (19.03.2024)
- Medvědi, rysi i vlci. Vrcholným predátorům se u nás daří, riziko představují minimální (19.03.2024)
- Soutěž Mladý zemědělec odstartovala v Čáslavi, zvítězil Jakub Nováček (19.03.2024)
- Souhrn událostí uplynulého dne 18.3.2024 (19.03.2024)