Týdeník Byznys: Jak se dá vydělat na dietě bez lepku

Máte rádi těstoviny a přitom nechcete jíst lepek? Vyzkoušejte ty, které se vyrábějí z cizrny. Bezlepková dieta se stává čím dál větším byznysem.

Odborníci odhadují, že bezlepkovou dietu potřebuje jedno až dvě procenta globální populace (jde o celiaky – lidi, kteří nesnášejí lepek). Jen v USA to je více než tři miliony lidí, v zemích Evropské unie má celiakii jedno procento dětí i dospělých, to je 5 milionů lidí. V Česku je výskyt nemoci celiakie odhadován na zhruba 50 tisíc lidí.

Bez lepku se cítíte lépe

A když už jsme u čísel, podle stanice CBS asi 1,6 milionů lidí v USA dodržuje módní bezlepkovou dietu, aniž by celiakií trpělo. Velký vliv na to měla třeba i kniha světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče z roku 2013 Serve To Win. Mimochodem se jí inspiroval i nejlepší český tenista Tomáš Berdych, který je podle žebříčku ATP šestým nejlepším tenistou světa.

Výživový poradce Per Bastholt, jenž pracuje pro Berdycha, tvrdí, že mnoho lidí je na lepek citlivých, a proto se bez jídla obsahujícím lepek mohou cítit lépe.„Když nejíte lepek, dokážete rychleji zpracovávat cukry a energii z nich. Nemusíte být na lepek přímo alergičtí, ale citliví ano. Může rušit vaše trávení, váš spánek, stresovat tělo," prohlásil Bastholt.

Gluten Free na Američany zabírá

Vlnu zájmu o jídlo bez lepku využil i detroitský startup Banza. Zaklínadlo „Gluten Free" (bez lepku) ve Spojených státech výborně funguje. Lidé za potraviny bez lepku v USA utratí 5 miliard dolarů ročně.

Zakladatel Banzy Brian Rudolph může milovníky italských těstovin potěšit tím, že „pasta" z jeho firmy nezatěžuje metabolismus odbouráváním lepku.„Když lidé přemýšlejí o těstovinách, skoro vždy si myslí – sním toho přespříliš a cítím se hrozně," řekl startupista serveru time.com, který jeho „vynález" zařadil mezi nejlepší nápady roku 2015.

Mouka z cizrny

Proto přišel s nápadem nevyrábět těstoviny z pšeničné mouky, ale z cizrny. Po deseti měsících zkoušení byly bezlepkové těstoviny na světě.Kromě toho, že neobsahují lepek, mají větší zastoupení vlákniny i proteinů. Ideální pro změnu životního stylu. A úspěch byl na americkém trhu zaručen.V roce 2014 těstoviny Banza dodávala firma do dvou obchodů, nyní se dostane už na 1700 místech, včetně řetězce s potravinami Fairway, který ročně obslouží 14 milionů zákazníků.

Výrobky s touto značkou – bez lepku – se pak staly v tomto řetězci nejprodávanější značkou těstovin.

Jíst lépe to, co miluji

Brian s bratrem Scottem chtějí podobně vyrábět i pizzu a cereálie. „Lidé chtějí jíst lépe. Produkt Banza považujeme za dobrou náhradu jídla z tradiční mouky, které lidé milují," dodal mladý podnikatel z Chicaga.

Složení jeho výrobků mu dává za pravdu. Obsah vlákniny je v těstovinách z cizrny čtyřnásobný, dvojnásobný je pak obsah bílkovin a cukrů obsahuje téměř o polovinu méně než tradiční těstoviny.

FRANTIŠEK NOVÁK

Více se dozvíte v článku v týdeníku Dotyk Byznys

Celiakie 

Celiakie neboli také celiakální sprue, glutenová enteropatie,endemická sprue, primární malaabsorpční syndrom, choroba Geeova-Herterova, Heubner-Herterova nemoc, Duhringova nemoc. Vše je označení pro chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, kdy dochází k rozsáhlé zkáze epitelových buněk střeva. Kvůli tomu mohou být živiny pouze těžko vstřebávány a zůstávají nestrávené ve střevě. Neléčená celiakie především zvyšuje nebezpečí onemocnění tzv. non-Hodgkinským lymfomem (agresivní rakovina lymfatických žláz), pravděpodobně také rakoviny střeva. Jediná v dnešní době známá možnost léčby celiakie spočívá v dodržování bezlepkové diety.

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info