Experti radí kupovat jen prověřené doplňky stravy

Doplňky stravy by lidé měli kupovat jen od výrobce, který zřetelně uvádí na štítku či v příbalovém letáku složení a původ suroviny, včetně výsledků analýzy svědčících o bezpečnosti. Doporučení vydalo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu v reakci na dva případy trávicích potíží po požití doplňků s chlorelou a spirulinou.

Hlášení obdržel v listopadu portál zdravotní bdělosti nad potravinami Nutrivigilance.

Centrum rovněž doporučuje, aby se lidé poradili s ošetřujícím lékařem, pokud chtějí doplňky stravy začít užívat. Některé doplňky jsou nevhodné pro těhotné ženy, děti či lidi užívající léky na snížení srážlivosti krve. Radu poskytne také lékárník.

"V případě, který jsme dostali nahlášený, byl prověřen obsah těžkých kovů ve výrobku, který je běžně dostupný v lékárně (odlišná šarže). Zjistili jsme, že hodnota obsahu olova v denní doporučené dávce prakticky vyčerpala ještě bezpečnou dávku z hlediska nepříznivého vlivu na ledviny. Nezbývá tedy žádná rezerva pro samotnou dietu," uvedli experti SZÚ.

Chlorela patří mezi jednobuněčné zelené řady, spirulina se botanicky řadí mezi sinice. Řasa je zdrojem bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů A, C a skupiny B a minerálů, jako draslík, hořčík, vápník, železo či jód.

Ze zahraničí jsou známy případy, kdy užívání chlorely či spiruliny vyvolalo alergie, trávicí potíže či zvýšenou krvácivost z nosu. Nejsou-li zaručeny ideální podmínky pěstování, mohou doplňky obsahovat těžké kovy jako olovo či kadmium, které poškozují játra či nervovou soustavu.

Nežádoucí zdravotní účinky potravin mohou lidé hlásit od letošního dubna on-line. Přispějí k tomu, aby na trhu byly jen potraviny zcela zdravotně nezávadné. Nabídka potravin na českém trhu stoupla z 3500 v roce 1991 na současných 350.000 položek.

Cílem nového systému je shromáždit data, která dosud nikdo v ČR neevidoval. V principu jde o to, sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů, nikoliv až při větším počtu případů zejména akutního poškození zdraví spotřebitelů.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info