Lesy ČR podpořily v posledních dvou letech vědecké výzkumné projekty sedmi a půl miliony korun

K podpoře vědeckých výzkumných projektů se státní podnik Lesy České republiky vrátil v červnu 2014. V témže roce výzkumníkům proplatil 3,7 milionů korun bez DPH, o rok později 3,8 milionů korun bez DPH. Celkem Lesy ČR podpořily projekty za 43,9 milionů korun bez DPH.

V roce 2014 podnik vyhlásil tři výzvy na předkládání žádostí o podporu a uzavřel s výzkumníky čtyři smlouvy na projekty, které Lesy ČR kompletně financují. Ve třech výzvách vyhlášených v roce 2015 získalo podporu Lesů ČR třináct projektů. „Ve výzvě je vždy navrženo více témat. Uchazeči zpracují návrh řešení výzkumného úkolu a ty následně vyhodnotí odborná komise. Projekty buď kompletně financujeme, nebo spolufinancujeme,“ vysvětlil Václav Lidický, výrobně technický ředitel Lesů ČR. Ke spolufinancování bylo v roce 2015 vybráno dalších pět záměrů. Celkem Lesy ČR podpořily záměry za 43,9 milionů korun bez DPH. „Jedná se většinou o víceleté projekty s postupným financováním. Proplaceno tak zatím bylo sedm a půl milionu korun,“ dodal Lidický. Ročně je na podporu vědy a výzkumu vyčleněno v rozpočtu Lesů ČR deset milionů korun.

Témata jsou rozmanitá, patří mezi ně také řešení klimatických změn s ohledem na lesnické a zemědělské hospodaření, ale i možnosti uplatnění dřevěných vícepodlažních budov, projekt kompletující patogeny lesních dřevin a řada dalších. Například projekt za 6,4 miliony korun řeší Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti. Zabývá se uplatněním douglasky tisolisté v lesním hospodářství České republiky. Třímilionovou podporu získali výzkumníci z brněnské Mendelovy univerzity, kteří zkoumají ochranu lesních kultur proti hlodavcům. Mendelova univerzita čerpá i dalších 300 tisíc korun na ověření možnosti obrany lesa před žírem ponrav chrousta maďalového v oblasti Bzenecké doubravy (na snímku). Další bezmála 1,2 miliony korun jsou vyčleněny pro Českou zemědělskou univerzitu v Praze na výzkum sociálně-ekonomických dopadů v regionu Křivoklátska v případě převedení části území do kategorie užívání „národní park“.

Mgr. Eva Jouklová 

Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info