Pětileté dotace na sady skončily. Někteří vlastníci je likvidují, aniž sklidili jediné jablko

Pětileté dotace ministerstva zemědělství na ekologické ovocné sady využili také spekulanti. Nyní, po skončení pětiletého období, totiž někteří majitelé pozemků začali stromy likvidovat, aniž počkali na první úrodu. Ministerstvo potvrdilo, že mezi příjemci je až deset procent těch, kteří sady založili účelově: prostřednictvím státu tak dostali z Evropské unie asi 20 milionů. V podmínkách dotace totiž nebylo nic o tom, že se mají o stromy starat i po pěti letech.

Nejvíce falešných sadařů se objevilo v jižních Čechách a na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji. Z pětiletých jabloní už skoro nic nezbylo například v Rusíně, Liptáni nebo Krnově, kde je nechali majitelé pozemků vykácet a vyorat.

Příjemce dotace: Šlo čistě o finanční stránku

Miroslav Přasličák, který pěstuje ovocné stromy čtyřicet let, upozornil na mezeru v podmínkách dotace už v roce 2011. Podle něho bylo hned od začátku jasné, které z nově založených sadů budou sloužit jen pro peníze. „Stromky se sázely na pozemcích, které nebyly připravené, oplocené, nikdo jim nevěnoval potřebnou péči,“ uvedl sadař.

Někteří vlastníci se netají tím, že o pěstování jablek jim nešlo.  „Nechali jsme si pouze jeden pozemek, na kterém budeme sad udržovat, ale ty ostatní zrušíme. Šlo nám čistě o finanční stránku věci - pokrýt ztrátu z nevýnosných pozemků z minulých let,“ řekla České televizi Pavla Löwenthalová z Krnova.

Ministerstvo zemědělství odhaduje, že účelově naložilo s ovocnářskou dotací pro období 2011 až 2015 až deset procent z příjemců. „Bylo jim vyplaceno maximálně 20 milionů korun, je to zlomek celkového objemu,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč.

Ministerstvo už podmínky zpřísnilo 

Potvrdil, že podmínky dotace jsou takové, že vlastníci nejsou povinni se o sady po uplynutí dotačního období starat. „Mohou si pak s půdou dělat, cokoliv chtějí. Tato pravidla jsme ale převzali z Evropské unie a platí po celé Evropě,“ tvrdil Sekáč. Připustil, že se spekulanty předem nikdo nepočítal.

V novém dotačním období 2014 až 2020 už ale resort pravidla zásadně změnil. „Oproti minulému období je tam řada nových podmínek včetně povinnosti sklidit produkci. Zaznamenali jsme pokles žadatelů i ploch, a to téměř o tisíc hektarů,“ doplnil Sekáč. Předpokládá, že odpadli hlavně ti, kteří sady založili jen kvůli dotaci.

Příspěvky na ovocné sady mají pěstitelům pomoci překonat období, kdy stromy nerodí. Ministerstvo se zaměřilo na podporu ekologické produkce spojené s environmentální funkcí v krajině.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info