Plán nahradit hájovnu u H. Králové novým centrem vyvolal odpor

Plán na výstavbu nového lesního výukového centra na místě původní hájovny U dvou šraňků v královéhradeckých městských lesích vyvolal odpor části veřejnosti. Internetovou petici za záchranu hájovny podepsalo přes pět tisíc lidí. Město nadále pokračuje v přípravách projektu, zjistila ČTK.

Autoři petice požadují přemístění plánované stavby na jiné místo, které bude dostupnější a které bude svým charakterem více odpovídat potřebám centra. "Stavba do lokality nepatří a podstatným a nevhodným způsobem by narušila ráz lesní krajiny," stojí v petici. Shodné názory mají i lidé diskutující pod peticí. "Nikdo nepřemýšlí nad komunikacemi, nad parkováním? Nebo ano a parkoviště uděláme z obory pro daňky? Opět rozhodují pupíci od kancelářského stolu," uvedl jeden z diskutujících.

Se záměrem nesouhlasí ani Miroslav Vojtěch, který v hájovně v posledních letech bydlí v nájmu. "Hájovnu určitě opouštět nechci, měla by v lese zůstat. Nejsem proti centru, ale měli by si to postavit někde jinde," řekl ČTK Vojtěch.

Mluvčí radnice Magdaléna Vlčková ČTK řekla, že město pokračuje v získávání povolení a peněz na stavbu nového centra. "Pokud to nevyjde, bude město jednat s městskými lesy o návratu objektu do jejich vlastnictví s tím, že by hájovnu městské lesy zrekonstruovaly na dva služební byty pro své zaměstnance," uvedla mluvčí. Podle ní by náklady na opravu hájovny byly kolem šesti milionů korun. "Nájemní vztah se stávajícím nájemcem se ani v jedné ze zmíněných variant nepředpokládá," uvedla mluvčí.

Nové výukové centrum za zhruba 19 milionů korun, které je navržené jako moderní kruhová stavba, by mělo školákům nabízet informace o chovu zvěře, ochraně přírody či o lesnictví. ČTK to dnes řekla mluvčí královéhradecké radnice Magdaléna Vlčková. Součástí stavby by měly být také voliéry s různými druhy zvířat.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info