Emco dostane nového šéfa, Hanuše z Kosteleckých uzenin. Jahoda postupně předává vedení

  • Zdeněk Jahoda se přesune do role předsedy představenstva Emca.
  • Jan Hanuš, který odešel na podzim z Kosteleckých uzenin, je zatím ředitelem divize Emco.
  • Hanuš mezitím založil také svůj řetězec Vegg Go.

Majitel a generální ředitel výrobce cereálií Emco Zdeněk Jahoda postupně předává vedení. Jeho "nástupcem" v čele firmy se nestane nikdo z rodiny. Vedení převezme Jan Hanuš, který uplynulé roky řídil Babišovy Kostelecké uzeniny.

"Mohu potvrdit, že pan Hanuš se na konci roku stal ředitelem divize Emco, tedy té klíčové, která má na starosti výrobu, prodej a export," řekl HN Jahoda.

Hanuš přitom opustil masokombinát na Vysočině teprve loni v říjnu a rozjel vlastní byznys. Spolu s gastro kritikem a kuchařem Romanem Vaňkem založil řetězec vegetariánského občerstvení Vegg Go.

"Zhruba za dva měsíce se chystám přesunout do funkce předsedy představenstva, s panem Hanušem jsme domluvení, že se posune do funkce generálního ředitele celé firmy," uvedl Jahoda. Ve firmě působí také jeho syn.

Zdeněk Jahoda začal firmu Emco zakládat prakticky hned po revoluci, v roce 1990. Dnes má čtyři výrobní závody a vyváží cereálie do celého světa. V posledních letech táhnou export Emca třeba Spojené státy.

"Aktuálně letím domlouvat další velkou zakázku do Chicaga," uvedl Jahoda. V Severní Americe firma uspěla mimo jiné se zapečeným müsli zvaným granola.

Celkový export tvoří zhruba třetinu tržeb Emca, konkrétně 350 milionů korun. Zajímavými trhy, kde se Emco prodává, je dále třeba Japonsko nebo sever Afriky. Vlastní značka Emco a její prodeje v Česku dělají 400 milionů korun. Dalších asi 300 milionů je za prodej importovaných značek, které podnik v Česku distribuuje. To jsou třeba těstoviny Barilla. 

Hanuš, kterého si Jahoda zvolil jako svého nástupce ve funkci, dříve působil třeba ve Vitaně nebo ve firmě Douwe Egberts. Andrej Babiš ho povolal do ztrátových Kosteleckých uzenin v roce 2012 jako krizového manažera. Producent masa a uzenin se vrátil za jeho vedení do zisku v roce 2014. 

Vedení v Kosteleckých uzeninách po Hanušovi přebral Michal Jedlička, dosavadní výkonný ředitel výrobce uzenin, s nímž Jan Hanuš spolupracoval od začátku.

Lucie Hrdličková - redaktorka

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info