Ředitel MP Krásno: Zájem je o výrobky s vysokým podílem masa

Masokombinát MP Krásno ve Valašském Meziříčí, který patří ke čtyřem největším zpracovatelům masa v republice, prodá denně přes sto tun masných výrobků a 15 tun masa. Podle ředitele Karla Pilčíka mají lidé v posledních letech zájem zejména o výrobky s vysokým podílem masa. Jsou poctivě udělané, s elegancí, je vidět, že část populace se dívá, kolik výrobek obsahuje masa a co v něm vůbec je, řekl ředitel.

„Šunka možná může mít 94 nebo 95 procent masa, to je ale strop, který je zbytečné hnát. Pořád tam musí být část toho, co to dokáže slepit, sůl tam musí být, aby to bylo slané, bez soli to nejde," uvedl Pilčík. Podle něj se v budoucnu budou nejvíce prodávat párky, trvanlivé výrobky a šunky. „To jsou tři kategorie, které se pořád zvedají. Klobás stačí čtyři pět druhů, ale párků můžeme mít i víc," uvedl ředitel.

Nejvíce se podle něj prodávají známé a zavedené výrobky. „Nové výrobky už není tak jednoduché vymyslet, jak bychom překvapili trh. Pořád vyhrávají klasické názvy, když se dělají poctivě, tak roste i prodej," uvedl Pilčík.

MP Krásno získává maso ze zemí Evropské unie, hlavně ze Španělska a Německa, své zboží dodává zejména na český trh, asi 22 procent tvoří Slovensko, 12 procent Maďarsko.

Nový informační systém

Společnost každoročně investuje asi 45 milionů korun, loni zaváděla nový informační systém. Má také unikátní zařízení, které se na světě vyskytuje jen v několika kusech. „Je to pás, na kterém bouráme masa, jednotlivé části. Dokáže zkontrolovat každého řezníka, kolik vytěžil, udělal, vykostil jednotlivých částí, je to motivace, aby dělal sám na sebe," uvedl Pilčík. Unikátní je také zařízení, které urychluje sušení trvanlivých salámů.

Firma zaměstnává kolem tisíce lidí. „Spousta lidí však odešla do okolních fabrik, které vyrábí pro automotiv, přetáhly spoustu zaměstnanců," uvedl ředitel, podle kterého muselo Krásno zaměstnat také cizince. MP Krásno v roce 2014 prodalo přes 25.000 tun masných výrobků, utržilo 2,3 miliardy korun.

Historie průmyslového zpracování masa ve Valašském Meziříčí započala v roce 1895, kdy řezníci založili Družstvo na postavení jatek. V roce 1955 byly do provozu uvedeny mrazírny. Nově vybudovaný masokombinát zahájil výrobu o devět let později. V roce 1993 byl privatizován a od ledna 1994 firma nesl název Masný průmysl – Krásno, spol. s r.o. Od počátku roku 2004 má společnost název MP Krásno, a.s.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info