Vítězství na festivale v Budějovicích bral pivovar z Jílovic

Absolutním vítězem 26. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích se stala nefiltrovaná jedenáctka uvařená v pivovaru Jílovice v Novohradských horách na Českobudějovicku. Podle organizátorů akci od čtvrtka navštívilo více než 6000 lidí. Sto padesát porotců na českobudějovickém výstavišti vybíralo z více než 200 pivovarů. ČTK to řekla manažerka festivalu Klára Dandová.

"K výrobě piva používáme velmi kvalitní vodu z novohradského podhůří, český slad a chmelový granulát z českého chmele. Zvolili jsme klasický technologický postup vaření piva ve varně, studené hlavní kvašení v otevřených kádích a dlouhé zrání v ležáckých tancích. Tím dostaneme pivo českého typu plné chuti, dobrého řízu a optimální hořkosti," uvedl Jan Wünsch, sládek pivovaru, který zahájil svůj provoz loni v červnu uvařením první várky dvanáctistupňového ležáku.

Některé dílčí kategorie vyhrály pivovary z Velkého Března, Vratislavic, Potštejna nebo Rožnova pod Radhoštěm. V kategorii polotmavých piv zvítězil třeboňský Regent, vítězství bral i kvasnicový Platan z Protivína.

Návštěvníci mohli degustovat pivo v 55 stáncích. V každém z nich nabídli provozovatelé až čtyři druhy piv z různých pivovarů. Pivní festival se premiérově konal v Českých Budějovicích, minulé ročníky organizátoři pořádali v Táboře. Jedním z důvodů změny místa byly i kapacitní možnosti. Zatímco v Táboře denně mohlo navštívit festival maximálně 1000 lidí, každý den do českobudějovického pavilonu zavítaly až dva tisíce návštěvníků.

Své výrobky na akci přihlásilo 237 pivovarů z 23 zemí, například z Finska, Belgie, Ruska, Japonska a Norska. Z tuzemských výrobců to byly velké podniky typu Prazdroj, Budvar nebo Staropramen, vedle nich i řada minipivovarů.

Českobudějovická akce byla podle organizátorů třetím největším soutěžním pivním festivalem na světě. Významnější akce pořádají pouze v San Diegu v USA a v Norimberku. Absolutně největším, ovšem nesoutěžním pivním festivalem na světě, je mnichovský Oktoberfest, který každoročně navštíví kolem šesti milionů lidí.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info