Nekontrolované roje včelstev mohou včelařům „zavařit“

V předjaří začínají starosti včelařům, kteří mají vzhledem k mírným zimám práce až nad hlavu s tím, aby svá včelstva uchránili před chorobami. Námaha ale může být naprosto marná, když se někteří „nechtění včelaři" nestarají o včelstva, která jim zalétnou na pozemek.

Podle nařízení a předpisů Státní veterinární správy musí každý včelař ošetřovat svá včelstva a vést o tom pro kontrolu záznamy. Ovšem jsou tu někteří nechtění majitelé včelstev, kteří takto z nevědomosti nečiní, a tím včelařům způsobují na ošetřovaných včelstvech velké škody," jak prostřednictvím Příbramského deníku upozornil předseda Základní organizace včelařů Dolní Hbity Jiří Mašek.

Problémem jsou zde volně žijící a vyskytující se včelstva (zalétlé roje) usazené na parcelách soukromých vlastníků. Tito nechtění „chovatelé" včelstev nechávají roje bez sdělení jakýchkoliv informací, na svém pozemku přežívat.

„Avšak právě tyto roje usazené se automaticky stávají majetkem vlastníka onoho pozemku a nese za ně před zákonem odpovědnost. Měl by tedy dle zákona provádět pravidelné prohlídky a ošetřování. Pakliže toto neprovádí, dopouští se protiprávního konání proti veterinárním předpisům. Za tuto nechtěnou „chovatelskou" činnost může mít dotyčný značné problémy a může být dokonce i finančně potrestán. Pokud problém s nechtěnými včelstvy majitel nevyřeší sám, měl by na situaci alespoň upozornit místní včelaře, včelařskou organizaci či obecní úřad," upozorňuje Jiří Mašek.

Dolnohbitští včelaři proto apelují na orgány Českého svazu včelařů a Státní veterinární správy, aby byl tento problém řešen.

„Chceme podpořit právní vědomí občanů, aby svým jednáním a nečinností nevědomky neohrožovali místní chovatele včel, kterým takto působí škody, protože neošetřovaná a hlavně neléčená včelstva mohou šířit různé nákazy a především varroázu. Pokud daný problém se včelami nebude majitel pozemků řešit, upadne v nemilost nejen místních obyvatel ale hlavně včelařů, což si určitě sám nepřeje. Aby se vlastníci pozemků s nechtěnými včelstvy vyhnuli nepříjemnostem, vyzýváme je k zodpovědnosti a spolupráci," dodává nákazová referentka dolnohbitských včelařů Zdeňka Procházková s odůvodněním, že organizace včelařů tak získá větší přehled o situaci v regionu, který spadá pod její správu a může tak důsledně řešit nákazovou situaci a léčení.

Autor: Markéta Jankovská

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info