Část zemědělců odešla z Agrární komory,vadilo jim předkupní právo

Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů (ČMSZP) opustil Agrární komoru ČR. ČTK o tom informoval předseda svazu František Winter. Členům svazu vadí zákon, který by zavedl povinné předkupní právo na půdu pro nájemce či pachtýře, kteří na ní hospodaří. Ten komora prosazuje. Mluvčí komory Dana Večeřová ČTK sdělila, že vystoupení svazu bylo spíše kvůli osobním ambicím vedení svazu. Svaz o opuštění komory rozhodl na valné hromadě na konci ledna, řekl Winter.

 

Agrární komora chce, aby zemědělci měli předkupní právo na pozemky, na kterých hospodaří. Má podle ní jít o jeden z nástrojů, který by zemědělce motivoval k větší péči o půdu a také o nástroj v boji proti suchu. Zemědělci v Česku často hospodaří na pronajaté půdě, a nejsou tak zainteresováni na potřebných investicích. Podle dřívějšího vyjádření viceprezidenta komory Václava Hlaváčka má podobný zákon v právním řádu většina států.

"Sami půdu nakupujeme a jsme vlastníky půdy, takže by se to týkalo i nás," řekl ČTK předseda ČMSZP Winter. Podle něj je zákon špatně napsaný. Nebere prý v potaz soukromé vlastnictví a majetek.

Podle Večeřové z diskuse okolo zákona vyznívá, že si jeho odpůrci návrh nepřečetli dostatečně. Návrh Agrární komory podle ní nikomu neupírá vlastnická práva, ale zavádí opatření, která by měla trh s půdou kultivovat a nastavit určitá pravidla.

Svazu kromě zmíněného zákona vadila i malá podpora komory pro přírodně znevýhodněné oblasti jako jsou hory a podhoří. Podobně si stěžoval na liknavý přístup komory k podpoře chovu krav bez tržní produkce mléka a k chovu masných telat. Podle Večeřové ale svaz sám za poslední roky nic zásadního pro zemědělce, kteří v těchto oblastech pracují, neprosadil.

Svaz měl podle své výroční zprávy na konci roku 2015 celkem 103 členů. Jedním z nich je Český svaz chovatelů masného skotu, který sdružuje dalších 850 členů. Svaz bez chovatelů masného skotu hospodaří na více než 70.000 hektarech.

Ačkoliv svaz uvádí, že je v něm okolo přes 100 členů, podle Večeřové jde o méně než 30. Samotná komora podle ní sdružuje více než 3000 samostatných subjektů. Navíc hlasování na valné hromadě, kdy se svaz rozhodl komoru opustit, podle ní dopadlo 12:11. "Výsledek hlasování vypovídá o tom, že ČMSZP rozhodně nezastupuje významný úsek tuzemského zemědělského sektoru," dodala.

Už dříve se proti záměru na zavedení předkupního práva pro zemědělce vyjádřila ODS a Asociace soukromého zemědělství. Naopak podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je český přístup k půdě moc liberální.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info