Na počest Karla IV. vznikla kolekce královských vín

 K 700. výročí narození krále Karla IV. vznikla speciální kolekce vín. Pít se budou v královských městech při oslavách po celý rok. Na počest krále se bude také sázet vinná réva. Projekt Karel IV., moudrý panovník a vinař dnes v litoměřickém hradě představil Cech českých vinařů.

Vinaři chtějí připomenout zásluhy Karla IV. v souvislosti s vínem. "Karel IV. nařídil pěstování vína v celém království českém, byl zvelebitel vinařství, který se zasloužil o jeho rozkvět," připomněl význam osobnosti tajemník cechu Stanislav Rudolfský.

Královská kolekce představuje výběr nejlepších českých vín. "Prvním kritériem při výběru bylo to, že musí pocházet z královského města, dále to musela být burgundské odrůdy, které Karel IV. do Čech přivezl, a pak vína musel být dostatek, abychom pokryli případnou poptávku. Kvalitu při výběru hodnotili nejvyhlášenější odborníci," uvedl Rudolfský. Kolekce zahrnuje například Rulandské bílé z Litoměřic, Rulandské šedé z Mělníka, Rulandské modré z Kutné Hory, víno z Roudnice i z Chrámců na Mostecku. Celkem je vín čtrnáct.

Důstojnost kolekci dodává kopie fragmentu svatováclavské koruny a dvou číší. Litoměřičtí budou moci víno z kolekce ochutnat 27. února na plese přátel vína, kde se uskuteční mimo jiné módní přehlídka ve stylu období vlády císaře římského.

Symbolicky propojit dobu Karla IV. se současností má vysazování vinné révy v královských městech. Po celých Čechách by tak letos mohly vzniknout malé vinohrady. Sázet se bude třeba 21. května v Mostě, 11. června v Roudnici nad Labem. Další termíny oslav výročí a představení kolekce vín najdou zájemci na internetových stránkách www.kralovskevino.cz.

Do doby největšího rozkvětu vinařství, kdy v Čechách bylo na 4000 hektarů vinic, se podle předsedy Cechu českých vinařů Jiřího Čábelky zřejmě už nikdy české země nevrátí. "Můžeme se však snažit kultivovat vinaře, ale i všechny milovníky vína. Letos k tomu je výjimečná příležitost," podotkl. Situace se podle něj neustále zlepšuje. V 60. letech minulého století bylo v Čechách 160 hektarů vinic, dnes je zde 700 hektarů, řekl.

Litoměřice, které získaly pro vinice od Karla IV. jižní svahy pod kopcem Radobýl, bude postava českého krále provázet po celý rok. Osobnost připomenou kostýmované prohlídky města, kulinářský týden s pokrmy ze 14. století na hradě, přednášky i tradiční vinobraní a vinařské soutěže.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info