Nejlepší vinnou kolekci z Čech mají Žernoseky

Titul šampiona Vinařských Litoměřic pro rok 2016 sice české víno nezískalo, ale i tak v soutěži, která předchází známé výstavě, zdejší vinaři bodovali. Nejúspěšnější bylo Žernosecké vinařství s.r.o., které získalo dvě zlaté a dvě stříbrné medaile. Díky tomu mu byl udělen také titul Nejlepší kolekce vín z Čech.

Vinařství do soutěže přihlásilo i nové rezistentní odrůdy. Zlatou medaili získalo Rulandské šedé výběr z hroznů 2015, Johanniter pozdní sběr 2015, stříbrné medaile Savilon pozdní sběr 2015 a Johanniter pozdní sběr 2014.

Z dalších vinařství z Litoměřicka uspěl také Jan Podrábský z Roudnice, získal stříbrnou medaili za Müller Thurgau 2015, Stříbrnou medaili má i třebívlické Zámecké vinařství s vínem Rulandské bílé pozdní sběr 2013. Opět stříbrnou medaili hodnotitelé udělili i Pinotu noir výběr z hroznů 2014 z Lobkowiczkého zámeckého vinařství Roudnice n. L.

Dokonce dvě stříbrné medaile získaly Klášterní vinné sklepy Litoměřice. Obě jsou za Tramín ročníku 2015, jeden je zatříděný jako pozdní sběr, druhý jako výběr z hroznů.

Titul nejvýše hodnoceného vína z Čech obdržel Školní statek Mělník za Ryzlink rýnský pozdní sběr 2014.

Hodnotitelé posuzovali celkem 752 vzorků vín ze sedmi zemí. Šampionem je Tramín červený výběr z hroznů 2015 z mikulovského Vinařství Volařík.

Všech 752 vín je možné ochutnat 22. a 23. dubna na výstavě Vinařské Litoměřice v domě kultury.

A co řekl o šampionovi jeden z hodnotitelů Jiří Čábelka, předseda Cechu českých vinařů? „Je to příjemně sladěné víno. Dalo by se u něj v příjemné dámské společnosti dlouho posedět." K Vinařským Litoměřicím potom dodal: „Těší mě velký počet soutěžních vzorků. Svědčí o tom, že je tato akce pro vinaře důležitá a prestižní."

Dalším z hodnotitelů soutěže byl také Ctirad Králík, vinař, hudebník a básník. Ten upozornil na to, že výstava Vinařské Litoměřice podporuje vinařský folklor a přispívá k jeho oživení. „Není to jen o víně, ale i o písních, cimbálovce a celkové atmosféře akce. Vinařské Litoměřice přispívají ke kulturnosti, což je dobře. Sám jsem tu v minulosti křtil jednu svoji sbírku básní," uvedl Ctirad Králík.

Význam výstavy Vinařské Litoměřice zdůraznil i starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, který byl u vzniku akce a dlouhodobě ji podporuje. „Výstava je zařazena mezi takzvané rodinné stříbro Ústeckého kraje. Počtem přihlášených vín už předstihla i Valtické vinné trhy," připomněl starosta.

Na 22. a 23. dubna pozval do Domu kultury Litoměřice ředitel výstavy Pavel Kacerovský. „Návštěvníky čeká 50 vystavovatelů, dobrá zábava, cimbálovka, sobotní doprovodný program Víno a pokrmy a Víno a zdraví, výstava bude otevřena po oba dny od 10 do 19 hodin," uvedl Pavel Kacerovský.

Autor: Michal Závada

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info