Už rostou. Houbařům začala další sezona

Myslíte si, že na houbaření je ještě brzo? Tak to se mýlíte, protože lidé už si z lesů nosí plné košíky hub. Díky příznivé zimě a dešťovým srážkám se letos jarním jedlým houbám velmi daří. Roste hlavně kačenka česká, ale i destice a ucháč.

„Pro celoroční houbaře je to výborná zpráva," pochvaluje si Libor Hejl z Mykologického klubu Nezvěstice. Podle něj do lesa v této době ještě lidé nechodí cíleně s tím, že jdou na houby. To však dělají chybu. „V současné době můžeme najít hlavně kačenku českou, která roste pod osikami, trnkovými keři nebo jasany," prozrazuje Hejl, který sám tento týden nasbíral několik stovek kačenek.

„Když najdeme správné místo, kde rostou, tak máme většinou vystaráno, protože kačenky rostou v hojných počtech po desítkách až stovkách na malém prostoru," vysvětluje mykolog. To se povedlo ve středu také Martinovi Hamaďákovi v osikovém hájku na severním Plzeňsku. Letos rostou kačenky podle Hejla i tam, kde několik let před tím nerostly.

Kačenka česká je vhodná téměř k jakékoliv úpravě. „Manželka z ní tento týden udělala houbový slaný koláč 
a také velikonoční nádivku 
s kačenkami," pochvaluje odborník. Tato jarní houba se dává také do dršťkové polévky, může se z ní udělat i smaženice. „Akorát řízky z ní nejdou, protože tato houba je dutá," zmiňuje mykolog.

Další jedlou houbou, kterou můžete na Plzeňsku v těchto dnech najít, je destice chřapáčová, která roste na starých smrkových pařezech. V lese můžete narazit také na ucháče obrovského. „U něj ale hrozí záměna za jedovatý ucháč obecný," upozorňuje Hejl.

Podle odborníků je asi nejchutnější jarní houbou smrž. Nejsnadněji je nalezneme 
v záhonech s mulčovací kůrou, která tam byla rok před tím navezena. „Takhle se mi povedlo na zahradě rodinného domu v Losiné objevit záhon plný smržů. Ale rostou tam většinou jen jednu sezonu, pak se substrát vyčerpá," říká sběratel hub.

Jarní houby rostou většinou jen dva týdny, po nich by se mohly ukázat čirůvky májovky, a to možná už začátkem května. „Snad příznivé podmínky vydrží i nadále," doufá Hejl.

Autor: Andrea Pánková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info