Stát vymyslel dotace na „lepší" mléko, které však lepší nebude

Ministerstvo zemědělství utratí 400 milionů za novou značku „Q CZ".

Trh s mlékem se utápí v nadprodukci a ceny jsou nízké. Ministerstvo zemědělství vedené lidovcem Marianem Jurečkou proto spolu s agrární lobby vymyslelo nový způsob, jak pomoci chovatelům krav a mlékárnám. Daňové poplatníky to bude stát 850 milionů korun.

Skoro polovinu této částky nalije do „nadstandardního" mléka označeného Q CZ. Takový produkt je podle Jurečky mimořádně kvalitní a má větší šanci uspět na trhu. „S jeho výrobou jsou spojené vyšší náklady, a proto chceme producenty a zpracovatele mléka motivovat a rozdělit mezi ně až 400 milionů korun," vysvětluje ministr.

Mléko Q CZ, které by měli zákazníci hledat v obchodech pod tímto kódem, bude nejspíš dražší, a stejně tak jogurty, sýry či tvarohy z něj vyrobené. Jenže toto mléko nebude ve skutečnosti nijak výjimečné.

Velmi kvalitní je už to, které jde nyní na pulty. A to i bez stamilionové podpory. „Jeho kvalita je dlouhodobě velmi dobrá. Zhruba 96,5 procenta českého mléka je zařazováno do nejvyšších tříd jakosti Q a 1. třídy," zhodnotil před časem v odborném časopise Náš chov šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Dva parametry

Kvalitu ilustroval pomocí dvou parametrů. Jednak na celkovém počtu mikroorganismů, což určuje důležitou mikrobiologickou hodnotu syrového mléka. „Dnes je na průměru 35 tisíc zárodků v jednom mililitru. Ale řada prvovýrobců dosahuje kvality daleko vyšší," vyčíslil Kopáček. A co postačí pro nadstandard Q CZ? Právě 35 tisíc a méně.

Druhým parametrem je počet somatických buněk, který souvisí se zdravotním stavem mléčné žlázy. Při zánětech počet prudce stoupá. Uvádí se, že v mléce ze zdravého vemene by mělo být do 200 tisíc somatických buněk na mililitr. „Průměr je okolo 240 tisíc," uvedl šéf mlékárenského svazu. A nový nadstandard Q CZ? Původně mělo stačit 250 tisíc somatických buněk a méně. Po zásahu Bruselu se parametr snížil maximálně na 220 tisíc.

Ani požadovaný obsah bílkovin není žádný nadstandard. V březnu nakoupily tuzemské mlékárny mléko s průměrným obsahem bílkovin 3,46 procenta. Pro mléko Q CZ postačí 3,22 procenta.

Více v týdeníku Dotyk. Stáhněte si jej zdarma do svých tabletů a telefonů.

Táňa Králová

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info