Ministr zemědělství Jurečka zahájil pracovní návštěvu Číny

Tisková zpráva – Prohlídkou ekologické farmy Chunbo dnes ministr zemědělství Marian Jurečka s podnikatelskou misí zahájil pracovní cestu do Číny. Kromě účasti na mezinárodním potravinářském veletrhu SIAL China 2016, který začne 5. května v Šanghaji, má dnes na programu zahájení Českých dnů v Pekingu. Na nich se setkají zástupci českých firem s čínskými distributory.

České dny, které jsou společnou akcí českého velvyslanectví a Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, navazují na úspěšný projekt z loňska v Šanghaji. Letos se tato akce zaměří především na prezentaci českých potravin, turisticky atraktivních míst České republiky a českých firem v oblasti služeb. Českých potravin se budou týkat Food festival, Beer Festival v Tchien-ťinu a představení našich potravinářských výrobků v provincii Hebei.

Zájem o zintenzivnění obchodních vztahů mezi ČR a Čínou dokládá i fakt, že ministra Jurečku na cestě do Číny doprovází řada podnikatelů reprezentující společnosti z oblasti zemědělství a potravinářství a představitelé finančních institucí poskytujících exportní financování se státní podporou.

„O tom, že česká vláda pokládá rozvoj vzájemných ekonomických vztahů s Čínou za důležitý, svědčí frekvence návštěv, ať už na politické nebo obchodní úrovni, a počet uzavřených dohod. V oblasti zemědělství a potravinářství tomu chceme napomoci i my, a proto jsme v Číně zřídili pozici zemědělského diplomata, kterým je Vladimír Randáček. Jeho úkolem je především zajišťování styku s úřady, které mají na starost zemědělství a kontrolu. Zároveň bude firmám, které chtějí navázat obchodní, výrobní či jinou spolupráci, usnadňovat vzájemné kontakty,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zítra bude ministr Jurečka jednat na čínském ministerstvu zemědělství a setká se i s ministrem Ústřední správy pro kontrolu kvality, inspekci a karanténu ČLR Zhi Shupingem. V Pekingu i v Šanghaji se zúčastní podnikatelských fór, ve čtvrtek i mezinárodního potravinářského veletrhu SIAL China 2016, kde má MZe stánek.

„Vzájemný obchod zemědělskými a potravinářskými produkty mezi oběma zeměmi každoročně roste. Dlouhodobě jej však zatěžuje velký deficit v neprospěch České republiky. Poměrně oblíbené je české pivo a čínští podnikatelé se začínají orientovat na výrobu tohoto typického českého nápoje za použití českých surovin. Svědčí o tom skutečnost, že jednou z nejrychleji rostoucích položek našeho vývozu se stává český chmel. Navázat můžeme i na naše výrobky, které dříve patřily k důležitým vývozním položkám. Mám na mysli především mléčné výrobky, jako jsou sušené mléko a smetana a sušená syrovátka,“ uvedl ministr Jurečka.

Veletrhu SIAL China se MZe zúčastní popáté. V jeho stánku se představí 12 českých zemědělských a potravinářských firem, a to na ploše 168 m2. Jsou mezi nimi například největší výrobci konzervovaných potravin a čokoládových výrobků, exportéři sušeného mléka, výrobci nápojů a zdravé výživy, výrobci moravského vína, producenti piva a minerálních vod.

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info