Dubnové mrazy poškodily výsadby ovocných dřevin a vinné révy na zkušebních stanicích ÚKZÚZ

Rozsah škod, způsobených mrazy v posledním týdnu dubna, zaznamenaly zkušební stanice v Lysicích, Oblekovicích a Lednici na Moravě.

Nejnižší minimální teploty, naměřené na těchto zkušebních stanicích, se prakticky po celý týden pohybovaly pod bodem mrazu a v některých dnech dosahovaly až -5oC, jak dokládá přiložená tabulka.

 

 

ZS Lysice

ZS Lednice n/M

ZS Oblekovice

25.4.2016

-3

  

26.4.2016

-4,5

-2,1

 

27.4.2016

  

-3,6

28.4.2016

-3,5

-1,2

-5

29.4.2016

-2,5

-2,5

-4,6

  

Jak informoval Ing. Rucki z Oddělení vinohradnictví v Oblekovicích, pokusná vinice Finsko je poškozena zhruba na 20%, vinice z interspecifických odrůd na stanici a vinička u sklepa přes 80%. Poškozené jsou především rané odrůdy, které již měly rozvinuté listy a mladé dvouleté keře. Na rozsah poškození má vliv především poloha vinice a odrůdová skladba. Relativně méně poškozeny jsou pozdější odrůdy.

Co se týče ovocných dřevin, největší poškození mrazem bylo našimi odbornými referenty Ing. Nesrstou a Bc. Janem zaznamenáno u meruněk, pěstovaných na ZS Oblekovice a Lednice n/M. Poškození ve fázi malých plůdků je totální – 99%. Nebude možné provést plánovanou registraci a udělit právní ochranu u 5 odrůd meruněk, u nichž mělo být v letošním roce správní řízení ukončeno.

Podobná je situace u třešní (ZS Lysice) - poškození dle ranosti odrůd na začátku, v době i těsně po odkvětu se zdá velmi silné, pravděpodobně u většiny odrůd nebude moci být proveden popis dle protokolu CPVO. Poškození je odhadováno na 80-90%.

U ořešáku vlašského (ZS Lysice) bylo zjištěno totální poškození raně rašících odrůd (90%), střední poškození u středně raně rašících odrůd (50%) a bez poškození později rašící odrůdy (do 10%). Kolekce je ještě mladá a ořešák, i když nebude v letošním roce plodit, velmi dobře obrůstá, takže celkové následky by měly být malé.

Poškození v době květu a po odkvětu u slivoní (ZS Lysice) je rozdílné dle citlivosti odrůd, navíc situace se může ještě během vývoje nachladnutých plůdků zhoršit a může dojít k jejich většímu propadu a deformacím. Celkové poškození cca 50 – 60%.

U mandloně, pěstované na ZS v Oblekovicích bylo poškození v době násady malých plůdků podmíněno odolností jednotlivých odrůd. Celkové odhady poškození na 60 – 70%. Avšak i plody, které se v současnosti jeví jako bez poškození, mohou vlivem nachladnutí ještě propadnout, být deformované nebo jinak poškozené. Plánovaný popis dle zkušební směrnice UPOV je ohrožen, neboť už v této chvíli je násada plodů na hranici předepsaného počtu popisovaných plodů.

Relativně nejméně byly dubnovými mrazy postiženy výsadby broskvoní (ZS Oblekovice a Lednice n/M) - poškození ve fázi květu příp. těsně po odkvětu se jeví jako poměrně malé, i když některé plody mohou ještě vlivem nachladnutí propadnout nebo být deformované. Celkové poškození 20 – 30%.

Minimálně byly poškozeny  výsadby višní (ZS Lysice) – cca 20% a lísky (ZS Lysice) – 10%.

U jádrovin, které začínají nakvétat zatím byl poškozen pouze královský květ tj. 10% poškození násady. To nic neznamená. Co je ovšem skryto jsou možná mrazová poškození, které se projeví na plodech během vegetace rzivými deskami, které přechází v tzv. límcové poškození povrchu slupky.

Co se týká drobného ovoce, tam k poškození nedošlo, možná se projeví mrazové poškození pletiv až v době vegetace při zvětšování bobulí – týká se především angreštu.

U jahodníku byly poškozeny první květy, což v důsledku bude znamenat opoždění následných květů a plné kvetení přijde do doby „ledových mužů“ tedy do poloviny května.

Ostatní bobuloviny teprve na kvetení čekají, tam bude rozhodující vývoj teplot kolem 12. - 15. května.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info