V Ústeckém kraji loni vzrostly stavy hospodářských zvířat

V Ústeckém kraji se meziročně zvýšily stavy hlavních druhů hospodářských zvířat. Dlouhodobě ale na severu Čech roste pouze počet chovaných ovcí, naopak ve srovnání s rokem 2001 je výrazně méně prasat a drůbeže. Vyplývá to z informací, které poskytla krajská pobočka Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ústecký kraj je v mezikrajském srovnání v chovu hospodářských zvířat zhruba uprostřed, nejméně ze všech regionů má skotu. Kravíny a objekty pro chov prasat chátrají od 90. let minulého století. Stav skotu meziročně k letošnímu 1. dubnu vzrostl o tři procenta na 41.907 kusů (z toho bylo 17.078 krav).

V kategorii prasat rostly počty pouze u selat, a to o více než dvojnásobek na 42.800 kusů k 1. dubnu. Naopak stavy prasnic a ostatních prasat se snížily. Celkově bylo v regionu 103.000 prasat. Právě u jatečných prasat je podle chovatelů produkce ztrátová. Protože v Evropě jsou přebytky, výkupní cena klesá. Český trh ovlivňuje také dovoz levného masa ze zahraničí.

Z dlouhodobého pohledu jediným chovem hlavních druhů hospodářských zvířat, který má od roku 2001 v Ústeckém kraji téměř trvale rostoucí tendenci, je chov ovcí. „Za posledních 15 let se zvýšily pouze početní stavy ovcí, koz a koní, z toho stavy ovcí a koní se více než zdvojnásobily. U ostatních zvířat se stavy mezi srovnávanými roky snížily," uvádí se na stránkách úřadu. U skotu je pokles o 14,5 procenta, u prasat téměř o třetinu a u drůbeže téměř o dvě třetiny.

Farmáři v regionu k 1. dubnu chovali 16.000 ovcí a více než 636.000 kusů drůbeže, z toho více než 48.000 slepic. Kromě hlavních druhů zvířat bylo v kraji chováno ještě více než 2000 koz a kozlů a 2200 koní.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info