Kofola posiluje o nové značky

Dnes se koná řádná valná hromada společnosti.

Současná Kofola ČeskoSlovensko a.s. byla do obchodního rejstříku zapsána v září 2012. Společnost Kofola vznikla v roce 1993 privatizací sodovkárny Nealko Olomouc.

Historie

V roce 1960 vyvinul Zdeněk Blažek z opavské farmaceutické společnosti Galena sirup Kofo (směs bylin a ovocných šťáv ochucených lékořicí), který se stal základem kolové limonády. Nápoj se měl jmenovat Kofocola, ale kvůli možným problémům s ochrannou známkou nakonec dostal název Kofola. Do pádu komunistického režimu patřila kofola vyráběná v řadě limonádoven mezi nejoblíbenější nealkoholické nápoje v Československu. Po otevření hranic Kofolu dočasně vytlačily z trhu zahraniční kolové nápoje, v druhé polovině 90. let značku oživila společnost Santa Nápoje rodiny Samarasů.

Přechodné sídlo v Polsku a loni návrat do Česka

V roce 2003 byla v Krnově sídlící společnost Santa přejmenována na Kofola, a.s. Vznikl holding, který v roce 2006 přestěhoval své sídlo do Ostravy. V roce 2008 Kofola otevřela nový závod v polském Kutně za 15 milionů eur (zhruba 450 milionů korun; největší česká investice v Polsku), kam také později přenesla své sídlo. Loni skupina Kofola přestěhovala sídlo své mateřské společnosti z Polska do ČR. Aktivity mateřské společnosti Kofola S.A. přesunula do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě.

Charakteristika firmy

Kofola je nyní jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic nebo Citro Cola. V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pro ČR a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit. V Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka. Loni se Kofola rozrostla o slovinskou skupinu Radenska (minerální vody) a dohodla se na distribuci nápojů značky Rauch.

Hospodářské výsledky

Skupině Kofola v loňském roce stouply tržby meziročně o 14,6 procenta na 7,19 miliardy korun, provozní zisk jí vzrostl o 33,1 procenta na 589 milionů, ukazatel EBITDA o 20,5 procenta na 1,1 miliardy korun.

Společnost zaměstnává kolem 2000 lidí, z toho asi 700 v ČR. Základní kapitál firmy činí 2,2 miliardy Kč. Většinovým vlastníkem je společnost KSM Investment patřící rodině Samarasů, kterou zastupuje především předseda představenstva Janis Samaras.

Autor: Redakce / ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info