Dotace a vlastní krmení, to je Maňovická zemědělská

Největší chovatel prasat v Plzeňském kraji, společnost Maňovická zemědělská, si zachovává produkci vepřového masa i mléka jen díky dotacím a vlastní výrobě krmiv.Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/dotace-a-vlastni-krmeni-to-je-manovicka-zemedelska-20160524.html

Výrobní cena mléka je nyní podle zemědělců pod náklady a farmáři kvůli nerentabilitě často omezují také chovy prasat.

Podle předsedy představenstva firmy Pavla Rašky nejsou cestou protesty, ale jednání s vládou, o které zemědělci z regionu spolu s jejich kolegy z Vysočiny požádali.

"Pokud je tady ještě někdo v té republice rozumný, tak nám musí pomoci. Když chtějí pomáhat horníkům, tak nám musí také," uvedl. Požaduje dotace na prasata obecně anebo na prasnice, stejně jako je to u dojných krav. Právě prasnice a selata tvoří největší náklady firem.

Výroba mléka je pod náklady

U mléka je výrobní cena téměř dvě koruny pod náklady. Naposledy prodávala firma litr za 6,70 Kč v nejvyšší kvalitě Q. Přesto stále neomezuje stavy krav ani prasat.

"Ale jsme na hraně, každé ráno na poradě probíráme, jestli už nezačít," řekl Raška. Dvě pracovnice podle něj jen sledují, na co by šla sehnat dotace. "Bez nich bychom to nebyli schopni dělat," řekl Raška. Dotace tvoří z ročního obratu firmy 40 procent.

Dotace na živočišnou a rostlinnou výrobu

"Na výrobu jsou všechny možné dotace, které se dají uplatnit. A to i na rostlinnou výrobu, tedy na hektar, protože na prasata jdou dotace jen na ozdravení," řekl Raška. Cena na jatkách je podle něj menší než vyhlášená 26 korun za kilogram, protože každé prase se zatřiďuje do mnoha tříd.

"V průměru jsme korunu až 1,50 koruny pod ní. Teď se to trošku zvedá," uvedl Raška. Náklady firmy jsou kolem 30 korun na kilogram, což je méně než republikový průměr právě díky dotacím a vlastnímu obilí i výrobě krmiv. Firma na krmení nakupuje jen sóju a řepku.

Vlastní výkrm

Farma rekonstruovala celý komplex pro prasata za sedm milionů korun. Má novou porodnu za čtyři miliony korun. Provozuje vlastní předvýkrm i výkrm. Ročně prodává přes 3500 vykrmených prasat, hlavně do Příbrami a Blovic.

Dojných krav farma chová 220 a dalších 200 na pastvách. Schválený má nový kravín za 9 milionů korun, o dotaci požádá na podzim. Má připravené nové silážní žlaby, jímky a hnojiště a mléčnici. "Budeme čekat, jestli se další rok situace zlepší, ale podle prognóz to nevypadá," uvedl Raška.

Ryze česká firma hospodaří na 1750 hektarech. Roční obrat má mezi 90 až 110 miliony korun. Živočišná výroba tvoří tři čtvrtiny tržeb, z toho prasata třetinu. Dřívější jednotné zemědělské družstvo mělo na stejnou výrobu 180 lidí, nyní jich má farma díky novým technologiím šestinu.

Autor: Redakce / ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info