KŮROVCOVÉ INFO spuštěno

Podstatou nového projektu KŮROVCOVÉ INFO (www.kurovcoveinfo.cz), za nímž stojí Lesnická práce a Lesní ochranná služba VÚLHM, je on-line sdílení informací o průběhu rojení lýkožrouta smrkového (Ips typographus) v různých nadmořských výškách v různých lokalitách České republiky a reálném čase. KŮROVCOVÉ INFO je službou vlastníkům a správcům lesů v ČR i platformou pro další zkoumání bionomie lýkožrouta smrkového.

Co je  KŮROVCOVÉ INFO?

Datovým vstupem do webové aplikace KŮROVCOVÉ INFO jsou výše odchytů z feromonových lapačů na lokalitách, které do projektu dobrovolně registrují provozní lesníci z celé ČR bez rozlišení vlastníka. Ti pak údaje do aplikace vkládají v pravidelných přibližně týdenních intervalech přes internet. Výstupem je mapa s přiřazením jednotlivých ploch k okresům a nadmořské výšce s informací o aktuální výši odchytu. V detailu jednotlivých ploch je zobrazena tabulka uskutečněných odchytů v týdenním cyklu a graf průběhu rojení. Současně je uváděna kumulovaná křivka odchytu, tj. odchyty od začátku rojení až do konce letové aktivity lýkožrouta smrkového. Výstupy v mapě jsou anonymní a účast v projektu je dobrovolná.

Vznik projektu

„V Lesnické práci jsme na počátku dubna přemýšleli, jak bychom kromě informování mohli přispět k řešení problémů vznikajících oslabením porostů přetrvávajícím suchem. Myšlenka celorepublikového on-line monitoringu rojení kůrovců nám přišla smysluplná, proto jsme oslovili Lesní ochrannou službu, jejímž zástupcům se nápad líbil a LOS se tak stala odborným partnerem celého projektu," uvádí ke vzniku projektu jeho spoluautor Jan Příhoda z Lesnické práce.S ohledem na blížící se rojení kůrovce byl projekt v rámci co nejrychlejšího spuštění pro letošní rok zaměřen pouze na jednoho škůdce. Pokud se podaří pro KŮROVCOVÉ INFO získat a udržet dostatek respondentů a finanční podporu, počítají tvůrci s rozšířením aplikace o další škůdce (l. severský, l. lesklý).

Hlavní smysl projektu

Hlavním cílem projektu je sdílení užitečných informací o rojení lýkožrouta smrkového v reálném čase. Zároveň vzniká unikátní a na poměry ČR velmi rozsáhlá databáze informací, které bude možné použít k dalšímu výzkumu lýkožrouta smrkového a jeho bionomie. Kumulované odchyty v grafu automaticky upozorní na překročení středního a silného stupně odchytu, což je důležité pro stanovení počtu obranných opatření pro letní rojení. Informace o začátku rojení z nejnižších poloh může upozornit lesníky s porosty ve vyšších nadmořských výškách, že začátek rojení se již blíží. Počítáno je také s měsíčními analýzami průběhu rojení.„Ačkoliv se může projekt zdát málo ambiciózní či dokonce nevýznamný, opak je pravdou. Lesníci mají obvykle velmi dobrý přehled o vývoji rojení lýkožrouta smrkového, avšak pouze na svém úseku. KŮROVCOVÉ INFO umožní provoznímu lesníkovi srovnání s jinými obdobnými, ale i zcela odlišnými lokalitami, a může být do jisté míry i inspirací v uplatňování obranných opatření v ochraně lesa," říká spoluautor projektu Petr Zahradník z Lesní ochranné služby VÚLHM.

Zapojte se!

Do projektu jsou zapojeni terénní pracovníci Lesů ČR, VLS ČR, soukromých, církevních a obecních lesů a správ národních parků. K 24. 5. 2016, tedy necelé dva týdny od spuštění aplikace, je registrováno 94 respondentů a 120 sledovaných lokalit!

„Naší snahou je aktivně přistoupit k letošní předpokládané situaci v lesích a udělat něco navíc pro její zvládnutí. Pomozte tedy nám a hlavně sobě navzájem. Čím více z vás se do projektu zapojí, tím rychleji se posuneme od dobrého nápadu ke skutečně využitelné a vypovídající databázi," říká administrátorka projektu, Veronika Lukášová z Lesnické práce.

Jak na to?

Zajímá vás účast v projektu KŮROVCOVÉ INFO? Máte lapač, který pravidelně sledujete? Přečtěte si návod a vyplňte registrační dotazník a pošlete jej na adresu kontakt@kurovcoveinfo.cz. Následně vám zašleme přístupové údaje, které vám umožní vkládat výši odchytu přímo do aplikace velmi jednoduchým způsobem, během několika vteřin, třeba i z chytrého telefonu či tabletu.Připojte se, pomůžete lepší informovanosti o kůrovcovém rojení a výzkumu lýkožrouta smrkového!

Veškeré další informace najdete na www.kurovcoveinfo.cz.

Tým projektu KŮROVCOVÉ INFO

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info