Poslanecký výbor podpořil návrh ministra Jurečky, aby Budvar nemusel zveřejňovat své obchodní smlouvy, nejde v nich totiž o veřejné peníze

Tisková zpráva – Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny souhlasí s Marianem Jurečkou. Ministr zemědělství navrhl, aby byl národní podnik Budvar vyjmut z povinnosti veřejně uvádět své obchodní smlouvy, jak to vyžaduje zákon o registru smluv.

 „Zákon nařizuje, aby byly na webu zveřejněny všechny smlouvy nad padesát tisíc korun, v nichž jde o veřejné peníze. Budvar ale není příjemcem veřejných peněz, naopak ze svých zisků přispívá do veřejných rozpočtů. Nemá tedy smysl, aby zpřístupňoval pro každého své smlouvy,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ostatní pivovary by totiž mohly ze zveřejněných materiálů snadno zjistit obchodní tajemství a strategie Budvaru, což by podnik poškodilo. Mohlo by to způsobit až miliardový pokles tržeb. Navíc mnoho smluv se zahraničními firmami je tajných a Budvaru by za jejich porušení hrozily sankce.

„Poslanci ústavně právního výboru souhlasili, že by pro Budvar bylo povinné zveřejňování materiálů s citlivými údaji obrovskou nevýhodou, která by ho na konkurenčním trhu stála velké ztráty. Ochudili bychom tím i státní rozpočet, do kterého Budvar přispívá. Za poslední dva roky to konkrétně byla částka 1,3 miliardy korun.  Navíc i bez povinného zveřejňování máme dostatečnou možnost činnost pivovaru kontrolovat,“ uvedl Jurečka.

Norma teď bude dále projednávána v Poslanecké sněmovně. Původně měl zákon platit od 1. července. Vzhledem k době potřebné k projednávání se ale poslanci dohodli, že datum účinnosti nestanoví pevně.

Národní podnik Budějovický Budvar odvádí každoročně do rozpočtu stovky milionů korun. Za poslední dva roky poslal ze svého zisku do státní pokladny celkem 1,3 miliardy korun.  Dalších 750 milionů korun odvedl za roky 2014 a 2015 na zdravotním a sociálním pojištění, dani z příjmu, spotřební dani a dalších.

V současnosti platný zákon o registru smluv počítá s tím, že stát, kraje, větší obce a další organizace, včetně firem s majetkovým podílem státu, budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun v centrálním internetovém registru. Výjimka platí například pro státem ovládané firmy, jejichž akcie se obchodují na burze, tedy zejména pro ČEZ. Novela by však z povinnosti zveřejňovat smlouvy nově vyjmula rovněž národní podniky, tedy právě i Budějovický Budvar.

Markéta Ježková

tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info