Německo pomůže zemědělcům, které postihl propad cen mléka

Německo poskytne zemědělcům daňové úlevy a nouzové půjčky v řádu stovek milionů eur, aby se vypořádali s propadem cen mléka. 

"Poskytnu pomoc v daňové oblasti pro zajištění existence producentů mléka," řekl německý ministr zemědělství Christian Schmidt v televizi n-tv. "Mluvíme zde o částce v řádu stovek milionů, která musí být uvolněna ještě v letošním roce, abychom podpořili naše zemědělce," doplnil.

Výkupní cena mléka v Německu v současnosti klesla na 20 eurocentů (5,40 Kč) za litr, především kvůli jeho velkému množství na trhu. Podle zemědělských svazů je pro pokrytí nákladů spojených s chovem dobytka třeba, aby výkupní cena byla nejméně 35 eurocentů (9,50 Kč) za litr.

Výkupní cenu mléka je potřeba výrazně zvýšit

Podle Schmidta je pro dlouhodobě udržitelnou produkci mléka v Německu třeba, aby se jeho výkupní cena výrazně zvýšila. V této souvislosti chce jednat i s mlékárnami a s obchodními řetězci, které tlakem na snížení koncové ceny tlačí dolů i marže zemědělců. "Je nepřijatelné, aby se kvalitní německé mléko, které splňuje nejvyšší standardy, prodávalo v obchodech jen za 46 centů (12,40 Kč) za litr," řekl Schmidt rozhlasové stanici Deutschlandfunk.

Podle ministra jsou spotřebitelé ochotni platit za mléko víc. Je proto podle něj třeba, aby se zvýšily i marže zemědělců, kteří nesou v celém prodejním řetězci největší podnikatelské riziko.

Nízké ceny mléka nejsou jen německý problém, postihly i české zemědělce. Český premiér Bohuslav Sobotka minulý týden uvedl, že by se situací měla zabývat Evropská rada.

Autor: Redakce / ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info