Zábava, poučení, poznání - Selské slavnosti mají co nabídnout

Letošní první Selské slavnosti spojené s odborným seminářem na téma „Mokro a přitom sucho“ se uskutečnily třetí květnovou sobotu ve Dvoře Svržno na Domažlicku. Nabídly jak celodenní velmi pestrý doprovodný program pro rodiny s dětmi, tak zajímavá vystoupení zástupců z řad výzkumných pracovníků, politiků, státních úředníků a ochránců přírody. Vše v rámci letošního projektu Asociace soukromého zemědělství Voda, půda a sedláci, jehož cílem je zvýšit odpovědnost společnosti v hospodaření s vodou a půdou.  

Statek ve Svržně je jedním ze čtyř původních dvorů historicky proslulého hostouňského hřebčína, v loňském roce oslavil již sté výročí založení. S koňmi je spjatá i jeho novodobá historie, neboť provozovatelka dvora Michaela Kodadová tu společně se svou rodinou vybudovala agroturistický areál s téměř sedmdesátkou koní a pod heslem „vše co se týče koní“ zde poskytuje jak ustájení, tak celou řadu volnočasových aktivit.

Ani návštěvníci Selských slavností proto nepřišli zkrátka a kromě prohlídky statku mohli využít jak možnosti svézt se na koni, tak podívané v podobě ukázek parkurového skákání, voltiže, využití koní při těžbě dřeva či přirozené komunikace s koňmi. Nechyběl ani dětský naučný a zábavný program v režii dlouholetého spolupracovníka ASZ - společnosti Park Tři věže, který formou několika stezek a řemeslných dílniček učí děti lépe poznat český venkov, hospodářská zvířata, pěstované plodiny, zamyslet se nad zdravým životním stylem a vyzkoušet si svou zručnost.

V rámci odborného semináře, který moderoval předseda ASZ ČR Josef Stehlík, vystoupil s informacemi o možnostech podpory drobných zemědělců z Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 ředitel sekce řízení tohoto programu Martin Kubica. Na dané téma navázal prezentací seznamující s krajinotvornými programy MŽP a jejich realizací Zdeněk Myslík ze Správy CHKO Český les. O suchu a jeho souvislosti s klimatickou změnou informoval Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu, který zároveň seznámil s přípravou adaptační strategie, jež by v budoucnu měla přispět ke zmírnění těchto změn.  

O prosazení rozvojových záměrů soukromých zemědělců a potřebných změn v přístupu státu k tradičnímu zemědělství formou nových územních plánů obcí, obnovy a údržby krajiny, změny legislativy, odstranění zbytečné byrokracie při povolování staveb v krajině a zapojení soukromých zemědělců do adaptačních opatření v zemědělství hovořil Jiří Zámek z firmy Bioreality, který k adaptační strategii poskytoval po celý den poradenství na svém infostánku.    

Tajemník ASZ ČR Jaroslav Šebek představil účastníkům semináře nově založený Spolek zaplavených, který sdružuje povodněmi opakovaně postihované obyvatele, ale i aktivní členy obecních zastupitelstev v zátopových oblastech a místní podnikatele. Členové spolku chystají sérii odborných diskusních seminářů se zástupci odpovědných státních institucí k tématu zadržování vody v krajině, péči o půdní fond, realizaci protipovodňových staveb a opatření, organizaci povodňové pomoci, náhradám za zničené zdraví či majetek, ale i včasné poskytování potřebných informací atd.

Nechyběly ani prezentace a informační stánky hlavního partnera letošních Selských slavností - Komerční banky a hlavního odborného partnera - společnosti PRP Technologies.

Každý z téměř tří tisíc návštěvníků, kteří třetí květnovou sobotu do Dvora Svržno zavítaly, si zde našel to své - zábavu, poučení, poznání, radost z příjemně stráveného dne na rodinném statku. A to je zejména pro děti, kterých byla na akci většina, mnohdy významnějším přínosem než složité, finančně náročné a víceméně neúčinné vymýšlení jednotného systému propagace resortu zemědělství ve výuce.    

Další možnost lépe poznat rodinné hospodaření a načerpat informace o udržitelnosti zdrojů vody v krajině na semináři pod názvem „Voda spjatá se sedláky“ bude 18. června na Farmě roku 2015 - v Kunclově mlýně na Sedlčansku. Opět bude připraven celodenní program, na který jste srdečně zváni.

Šárka Gogoňová, tisková referentka ASZ 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info