Novelu zákona 114 Sněmovna asi schválí bez větších změn

Nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě patrně Sněmovna schválí bez radikálnějších změn, které navrhli někteří poslanci. Vyplývá to z doporučení výboru pro životní prostředí (31. 5.), jenž pozměňovací návrhy projednával. 

V dolní komoře by neměl uspět ani požadavek na zamítnutí vládní novely zákona o ochraně přírody a krajiny, který podali občanští demokraté.

Sněmovna by podle doporučení výboru neměla přijmout návrh Jana Zahradníka (ODS) na vypuštění pasáže, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů". Podle poslance to v podstatě znamená bezzásahovost. Bez podpory výboru zůstal i další Zahradníkův návrh, podle něhož by i v nejcennějších částech parků byly možné zásahy "za účelem ochrany, obnovy a podpory ekologické stability lesních ekosystémů", což může mířit na boj s kůrovcem.

Dolní komora by podle doporučení výboru neměla schválit ani návrh Jiřího Junka (KDU-ČSL), podle kterého by přírodní zóna musela tvořit v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků. Například u Šumavy by se tohoto stavu muselo dosáhnout do 18 let. Už při prvním vymezení zón by území zařazené do nejcennější části Šumavy muselo tvořit nejméně 29 procent rozlohy parku. Junek ve výboru neprosadil ani to, aby nejvíce chráněné přírodní zóny nebylo do budoucna možné přeřazovat do méně cenných zón. Předloha předpokládá čtyři.

Výbor naopak podpořil jiný Junkův návrh, podle kterého by stát nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky. Zahradník pak neuspěl s požadavkem na zrušení předkupního práva státu i k pozemkům, které je možné podle územního plánu obcí zastavět, nejen k těm, které jsou v už zastavěném území. Sněmovna by neměla podpořit ani návrh Petra Bendla (ODS) na úplné zrušení předkupního práva státu na pozemky v národních parcích, v rezervacích a na územích přírodních památek.

Sněmovna by měla schválit úpravu výboru, která posílí postavení rad národních parků. K členům rad patří i zástupci obcí a krajů a místních podnikatelů. Podle nynějšího znění zákona by orgány ochrany přírody s radami pouze projednávaly například návrh zón národního parku, klidových území, cest a tras. Na návrh výboru na tom bude muset být dohoda.

Poslanci již dříve předložili k normě i mnohdy protichůdné návrhy úprav. Zahradník chtěl zrušit ustanovení, která by podle něho vedla k bezzásahovosti v nejcennějších, takzvaných přírodních zónách parků. Jiří Junek (KDU-ČSL) naopak navrhuje, aby zákon od počátku zakotvil nejnižší možnou rozlohu těchto přírodních zón.

Ačkoli se má předloha vztahovat na všechny národní parky, poslanci nejvíce diskutují o Šumavě. Jihočeský poslanec Zahradník navrhuje vypustit ze zákona pasáž, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů", což podle něho v podstatě znamená bezzásahovost. Zahradník navíc chce, aby i v nejcennějších částech parků byly možné zásahy "za účelem ochrany, obnovy a podpory ekologické stability lesních ekosystémů", což může mířit na boj s kůrovcem.

Junkův návrh předpokládá, že přírodní zóna by musela tvořit v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků. Například u Šumavy by se tohoto stavu muselo dosáhnout do 18 let. Už při prvním vymezení zón by území zařazené do nejcennější části Šumavy muselo tvořit nejméně 29 procent rozlohy parku.

"Nechceme-li pokračovat v současné praxi, kdy se například péče o Národní park Šumava mění s každým ministrem životního prostředí a novým ředitelem národního parku, měli bychom základní mantinely pro rozlohu a rozšiřování přírodní zóny v jednotlivých národních parcích stanovit zákonem," zdůvodnil návrh Junek. Chce taky, aby nejvíce chráněné přírodní zóny nebylo do budoucna možné přeřazovat do méně cenných zón. Předloha předpokládá čtyři.

Junek taky chce, aby stát nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky a aby se současné plochy určené pro možnou zástavbu směly rozšiřovat jen v takovém veřejném zájmu, který převažuje nad ochranou přírody.

Zahradník naopak požaduje zrušení předkupního práva státu i k pozemkům, které je možné podle územního plánu obcí zastavět, nejen k těm, které jsou v už zastavěném území. Občanský demokrat Petr Bendl navrhuje zrušit předkupní právo státu na pozemky v národních parcích, v rezervacích a na územích přírodních památek úplně.

Další Zahradníkův návrh k předloze, jež by měla podle ministerstva životního prostředí více otevřít nejcennější přírodu národních parků šetrné turistice, by dal větší slovo obcím při vymezování zón a klidových území národních parků. Komunista Jan Klán zase chce, aby pravidla pro národní parky stanovily samostatné zákony.

red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info