Čínské pivovary zjišťují, že možná měly předchůdce před 5000 lety

V Číně se v posledních letech značně rozmáhají malé, řemeslné pivovary, které vznikají po celé zemi. Chrlí nejen tradiční mok, ale i pivo, které chutná prakticky po čemkoli – od bobulí godži až po zelený čaj. Ale jako spousta věcí v Číně, co je nové ve skutečnosti tak nové být nemusí. A v tomto případě měli pivovarníci své předchůdce už před 5000 lety, napsal list The New York Times.

Skupina vědců v Číně a Spojených státech analyzovala nádoby objevené na nalezišti v provincii Šan-si a zjistila, že jsou prvním přímým důkazem vaření piva. A ingredience, které vědci objevili, jsou stejně rozmanité, jako u leckterého módního sládka: proso seté, různé hlízy a obilnina známá jako slzovka obecná neboli Jobovy slzy.

Tento týden vyšla v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) vědecká zpráva, která uvádí, že ke správné směsi přísad tehdejší obyvatelé patrně přišli metodou pokusu a omylu. A například hlízy, mezi nimiž by i kořen chlupokvětu dýňovitého, dodávaly škroby a cukry potřebné k fermentaci, a také sladkou chuť výslednému pivu.

Usazeniny, které analyzovali, našli vědci v „pivovarnické soupravě", která zahrnovala trychtýř, úlomky hrnců a amfory, a také hrnčířskou pec, která se mohla používat ke rmutování piva.

Vědci podílející se na studii předpokládají, že pivo bylo významnou součástí rituálního hodování v dávné Číně. Je tedy možné, že objev piva je spojen se zvýšenou společenskou spletitostí a se změnami, které se tehdy odehrávaly.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info