Moskva mírní potravinové embargo. Potraviny ale musejí být k výrobě dětské výživy

Povolení k dovozu zeleniny a masa vydají ruské úřady jedině na základě potvrzení o "cílovém použití" na dětskou výživu. Vydělat by na tom mohla i česká firma Hamé. Potravinové embargo zavedl Kreml v srpnu 2014 vůči potravinám z USA, Evropské unie, Austrálie, Norska a Kanady.

Dovážet do Ruska potraviny z Evropské unie už bude zase možné. Má to ale jednu podmínku, potraviny se musí použít k výrobě dětské výživy. Povolení k dovozu zeleniny i hovězího a drůbežího masa vydají úřady jedině na základě potvrzení o "cílovém použití". Vydělat by na tom mohla i česká firma Hamé.

Jak píše agentura Interfax, povolení bude vydávat ruské ministerstvo zemědělství. To prozkoumá, jestli je dovozce vůbec schopný dětskou výživu vyrobit, a určí mu objem dovozu. Oslabením stávajícího zákazu chce vláda podpořit domácí výrobce. Ti si stěžují na potíže se získáváním ruských surovin, které by odpovídaly přísným normám pro kojence. Dětské výživy ve svém ruském závodě vyrábí i česká firma Hamé.

Potravinové embargo zavedl Kreml v srpnu 2014 vůči potravinám ze Spojených států, Evropské unie, Austrálie, Norska a Kanady. O rok později vláda přidala do seznamu také Albánii, Černou Horu, Island a Lichtenštejnsko.

Od počátku letošního roku se do Ruska nesmí dovážet ani potraviny z Ukrajiny. Zákaz se týká masa a masných výrobků, ryb a mořských plodů, zeleniny, ovoce a mléčných výrobků.

Embargo nedávno ruský premiér Dmitrij Medveděv prodloužil do konce roku 2017. Prohlásil tehdy, že ruští výrobci potravin zákaz dovozu podporují, protože díky němu mohou lépe plánovat investice. Odborníci upozorňují, že sankce přispěly zhruba ke třetinovému růstu cen potravin v zemi, debatují ale o tom, jak vyčíslit jejich podíl.

Největší prospěch mají ze sankcí Bělorusko a Kazachstán, stejně jako státy, které dovážejí suroviny ze sankcionovaných zemí a následně je přeprodávají do Ruska. Stačí, aby výrobky zabalily do nových obalů, v tu chvíli se pro Rusko stanou jejich domácími výrobky. Pevninské Bělorusko tak například do Ruska vyváží krevety a další mořské živočichy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info