Prestižní Vavrouškovu cenu za přínos životnímu prostředí získali Bedřich Moldan a Daniel Pitek

Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní přínos v oblasti životního prostředí letos získal ekolog, publicista a někdejší ministr životního prostředí Bedřich Moldan. Za významný ekologický počin ocenila Nadace Partnerství severočeského podnikatele Daniela Pitka, který na vlastní náklady a na rozsáhlém území obnovuje krajinu kolem Milešovky. Oba laureáti převzali ve čtvrtek ocenění v Praze.

Nadace Partnerství vyhlašovala Ceny Josefa Vavrouška již podvacáté. Letos poprvé udělila cenu i v kategorii významný ekologický počin.

„Letošní jednání poroty bylo v případě rozhodování o laureátovi za dlouhodobý přínos životnímu prostředí docela jednoznačné, i když výrazných nominovaných osobností bylo znovu několik. V případě ceny za výjimečný počin bylo rozhodování mnohem složitější. Je vidět, že životní prostředí a jeho ochrana má u nás výrazné podporovatele,“ uvedl ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička.

Oficiální web Ceny Josefa Vavrouška

Bedřich Moldan stál u zrodu české ekologické legislativy po roce 1989, v letech 1990 a 1991 byl prvním ministrem životního prostředí v české vládě. Počátkem 90. let působil například jako předseda Českého svazu ochránců přírody, na přelomu století vykonával funkci předsedy Komise OSN pro udržitelný rozvoj. Je profesorem Univerzity Karlovy, kde založil Centrum pro otázky životního prostředí, věnuje se pedagogické činnosti. V letech 2004 až 2010 byl senátorem.

Cena za návrat historické krajiny

Porota ocenila Daniela Pitka za to, že navrací historickou tvář krajině v bývalých Sudetech. Podnikatel postupně koupil stovky hektarů zemědělské půdy a na ní začal vysazovat zaniklé ovocné sady, obnovovat vykácené remízky, zakládat mokřady, tůně a rybníky. Kromě obchodování se dřevem a sádrokartonem provozuje ekologické zemědělství, založil jelení farmu, chová ovce a koně. Pitek se podle poroty také veřejně angažuje v regionu i v celostátních kauzách spojených s ochranou přírody.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem prvního československého ministra životního prostředí, který v roce 1995 tragicky zahynul se svou dcerou při zimním přechodu Vysokých Tater.

Zdroj: ČT24.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info